Babbelen in de boerenkeuken - Mart
Home / Stories / Babbelen in de boerenkeuken

Babbelen in de boerenkeuken

Als klein kind wist ik het wel; als ik later groot was, wilde ik op een échte boerderij wonen.

Niet zo’n klein ‘nepboerderijtje’, maar zo’n exemplaar met koeien, schapen, een flinke moestuin én natuurlijk een paar honden. Het leek me één groot feest, zo’n heerlijke boerderij. Mijn gezin zou zich, na een dag hard werken en naar school gaan, lekker nestelen bij de houtkachel in de grote boerenkeuken. En ik zou ze verwennen met een heerlijk bord eten en een goed glas wijn of zelfgemaakte appelsap. Want daar zou ik later natuurlijk alle tijd voor hebben; ik zou mijn eigen groente wecken, mijn bonen plukken, de aardappeltjes rooien, boerenkool snijden en voor mijn eigen vlees zorgen.

Boerenkeuken

Boerenkeuken

Een fantastisch toekomstbeeld natuurlijk. Maar het leven liep wat anders dan ik ooit dacht. Inmiddels ben ik een hard werkende vrouw, die getrouwd is met een nog harder werkende man. Onze twee kindertjes vormen de spil van ons gezin en we proberen tussen school, werk, reizen en hobby’en zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen. Tijd om te wecken heb ik niet, laat staan om mijn boontjes stuk voor stuk te doppen en mijn eigen brood te bakken. Maar diep in mij zit nog steeds dat verlangen naar dat rustige leven in de boerenkeuken.

keuken

Boerenleven

Boerenkeukens

‘Boeren’ accessoires

Soms, op woensdagmiddag, als ik samen met de kindertjes geniet van de vrijheid en de rust, krijg ik dat boerengevoel weer terug. De keuken ruikt heerlijk naar versgebakken cake of koekjes en de stoof pruttelt tevreden op het vuur. Bovendien wordt dit heerlijke boerenlevengevoel versterkt door de gezellige accessoires die ik in de keuken heb gezet. Een stel oud houten snijplanken, een stoere stenen pot met houten lepels en een oude houten schaal op het aanrecht. Hiermee komt de sfeer van de boerenkeuken toch wel echt dichtbij. 

boerenkeuken 

boerenleven

Boeren accessoires

Landelijke eetkamertafel

Maar dat is niet alles wat me het boerenlevengevoel geeft. Nee, er is nog iets wat een bijzondere rol speelt in dit gevoel; in het midden van mijn keuken staat namelijk een heerlijke, grote eettafel, die inmiddels is gebombardeerd tot dé centrale plek in huis. Het eerste wat al onze bezoekers dan ook doen, is, met een lekkere kop koffie of een glaasje wijn, aanschuiven aan die eettafel, want ‘het ruikt hier zo gezellig’. En terwijl mijn Le Creuset-braadpan op de moderne inductiekookplaat pruttelt, en ik hier en daar een wit hoogglans laatje opentrek van mijn o zo moderne keuken, voel ik me thuis als op een oergezellige boerenhoeve. Een heerlijk gevoel dat blijkbaar niet afhangt van de basisstijl van mijn keuken, maar vooral draait om warme, soms zelfs ouderwetse accessoires, de bijzondere boerenvondsten en de intensief gebruikte grote eetkamertafel in de keuken.

Landelijke eetkamertafel

Boeren keuken leven

Boerenleven

Tips voor jouw eigen boerenkeuken

Wil jij ook dat ouderwetse boerenhoeve-gevoel terug laten komen in jouw keuken? Ga dan aan de slag met de volgende tips:

  • Een echte must in de boerenkeuken zijn een paar oude snijplanken. Deze kun je prachtig als decoratiemateriaal tegen je muur aanzetten.
  • Ga op zoek naar een mooie aardewerken pot voor je houten lepels. Het merk Brynxz verkoopt de meest mooie exemplaren. Helemaal geschikt voor jouw boerenkeuken.
  • Leuk idee: zet je meest gebruikte bestek in een paar oude potten of mandjes op het aanrecht. Bij een klein aanrecht is dit waarschijnlijk niet haalbaar. Kies dan alleen voor de stoere pot met de houten lepels en de stoere snijplanken.
  • Kijk eens rond of je ergens een oude olijfhouten plank op de kop kunt tikken. Deze planken zijn uitermate geschikt om je veelgebruikte kruidenpotjes, olijfolie en andere flesjes op te zetten. Zo maak je van de meest eenvoudige spulletjes in je keuken prachtig decoratiemateriaal.
  • Heb je nog oud koper in je kast? Direct oppoetsen dan. Want koper is helemaal in. Wil je echt gaan voor ouderwets? Dan kun je wat pannetjes ophangen. Het is overigens wel belangrijk dat je accessoires blijven matchen met elkaar. Het hoeft zeker niet afgepast, want een boerenkeuken mag best een allegaartje zijn. Maar zorg dat de accessoires die je gebruikt wel authentiek zijn en passen in het geheel.
  • Sta je net op het punt om een nieuwe keuken te kopen? Kies dan voor een origineel gasfornuis. Je hebt tegenwoordig prachtige, old-time fornuizen, die als echte eyecatchers in je keuken functioneren. Met een echte AGA cooker, een Lacanche-fornuis, een Boretti of een Essecooker, breng jij het boerenleven weer helemaal terug in huis.