Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd! - Mart
Home / Stories / Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!

Foto: Anneke van Cooten

Geen rommel…

Een opgeruimd huis, daar wordt een mens blij van. Ik wel tenminste. En met opgeruimd bedoel ik niet brandschoon, maar gewoon gezellig, geen rommel in het zicht. Maar opgeruimd en gezellig gaat op een of andere manier lastig samen in ons ‘mannen-gezin met hond’.


Foto: Welke

Niet over de trapleuning!

Zo is de hal de verzamelplek voor schoenen, dassen, jassen en sportspul, dat vaak her en der op de grond ligt. Want hoewel er uiteraard een kapstok hangt, heb ik soms het idee dat alleen echtgenoot en ik weten dat die kapstok de plek is waar je je jas ophangt (en dus niet over de trapleuning).


Foto: Wonen Landelijke Stijl / Styling: Frieda Dorresteijn / Fotografie: Anneke Gambon

Stilleven…

En neem de eettafel. Daar kun je een prachtig, stijlvol plaatje van maken. Iets wat ik regelmatig probeer. Met een leuke plant of bos of een set simpele aardwerken schaaltjes. Maar op de een of andere manier is dit bij ons ook vaak dé plek om je schoolboeken (die je die dag niet nodig hebt maar nog in je tas zaten) neer te leggen of gewoon stapels papier, kranten, post…Weg stilleven.


Foto: Planete Deco

Opruimen

Een gezellig huis begint dus bij opruimen. Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef er een compleet boek over Magic Cleaning’. Daarin zegt ze dat je leven zal veranderen als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. Helemaal mee eens. In haar stelling dat het weggooien van overtollige spullen dé sleutel is tot een beter leven, kan ik me helemaal vinden. Volgens Kondo ruim je met haar magische methode niet alleen je huis op, maar ook je innerlijke zelf. Klinkt best goed, toch?


Foto: Obly

Afscheid nemen

Natuurlijk begint een gezellig en opgeruimd huis met weg doen wat je niet meer draagt. Hoezo dat jurkje laten hangen tot je het weer past? En het weggooien van spullen waar je nooit meer naar omkijkt of waarvan je denkt dat het misschien ooit nog van pas komt. En heb je afscheid genomen van al dat overtollige spul? Zorg dan voor goede kasten!


Foto: De Groene Poort

Kies een kast

Kasten zijn namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel van de inrichting van jouw huis. En wanneer je er voor zorgt dat ze ook nog eens mooi zijn in plaats van alleen maar praktisch, dan dragen ze ook bij aan de sfeer. Natuurlijk koop je een grote kast, met voldoende opbergruimte. Maar let er wel op dat de grootte van de kast in verhouding staat tot de kamer waar deze in staat. Want kasten kunnen snel te veel ruimte innemen en de kamer kleiner laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Een open kast kan dan een oplossing zijn. Je hebt een extra opberger en de kamer oogt er opener van.


Foto: Gero Wonen

Nog een tip van ons: loop eens door je huis en kijk waar op onverwachte plekken wellicht opbergruimte gerealiseerd kan worden. Onder de trap in de hal of misschien wel op de overloop onder de zoldertrap? Misschien zijn jullie zelf handig, zo niet schakel dan een meubelmaker in. Want een kast op een speciale plek realiseren is een precies werkje!


Foto: Meubeltrack

Zin gekregen in een gezellig en fris huis? Oprollen die mouwen en aan de slag. Opruimen zoals Marie Kondo het wil en vervolgens op zoek naar de allermooiste kast voor alles wat je wilt bewaren!


Foto: Makeover.nl