Zo veel binnenkijkers - Mart
Home / Stories / Zo veel binnenkijkers

Zo veel binnenkijkers

Hoe kom je toch aan de adressen van al die binnenkijkers? Heel eenvoudig, de meeste fotografen en redacteurs van de interieurmagazines zijn freelancers en de ongeveer de helft van de binnenkijkreportages wordt ons aangedragen door de redacties van de bladen. Zij zijn getipt door een adverteerder of een trotse eigenaar van een huis. Wij krijgen dan de opdracht er een mooie reportage van te maken.


Foto: IXXI

Naar binnen gluren

De andere helft van de binnenkijkers regelen we zelf. Iemand kent iemand die mooi woont en stuurt ons wat foto’s. Een eigenaar van een interieurwinkel vraagt of we eens langs willen gaan bij een klant waar ze net een nieuw interieur hebben gerealiseer. En…ik gooi heel vaak briefjes door de bus. Wanneer we onze vakantie in Nederland doorbrengen rijden we op verzoek van mij nog wel eens een extra rondje door een dorp zodat ik kan kijken of er geschikte binnenkijk-huizen staan. Want ziet een huis er van buiten verzorgt uit, dan is de kans groot dat het binnen ook mooi is. En dan rijd ik er ’s avonds als het donker is nog een keer langs in de hoop dat de gordijnen open zijn. Staat dat wat ik zie me aan, dan gooi ik een briefje door de brievenbus die ik standaard in mijn dashboardkastje heb liggen.


Foto: Sarah Van Hove/Wonen Landelijke Stijl

Briefje in de bus

Of ik ben voor een binnenkijker in een voor mij onbekende woonwijk. Dan loop ik na het interview even een rondje door de buurt en bij de meest aansprekende huizen gaat er ook zo’n briefje door de bus. Negen van de tien keer reageren mensen nog diezelfde dag, en meestal is het antwoord op mijn vraag of men mee wil werken aan een binnenkijker: ja!


Foto: Welke.nl smaz

Trots in een blad

Ik vind het iedere keer weer een eer dat bewoners ons zo vertrouwen en hun huis openstellen voor ons. In ruil voor al die gastvrijheid krijgen ze negen van de tien keer een reportage van hun huis in een interieurmagazine en als de reportage geplaatst is alle foto’s. Maar toch…ik weet niet of ik het zou aandurven, met m’n hele hebben en houwen in een blad staan.


Foto: Welke.nl steigerhoutpassie

Zo veel mensen zo veel smaken

Door al die binnenkijkers die ik maak, zou je gaan denken dat ik door al het moois dat ik zie precies weet hoe ik zelf wil wonen. Niet dus. Ik zie juist zo veel leuks (en heel soms is het toch iets minder leuk dan we hadden verwacht) dat ik af en toe door de bomen het bos niet meer zie. Een huis vol brocante? Hartstikke gezellig. Een interieur met design klassiekers? Prachtig. De landelijke woonstijl? Lekker sfeervol? Iets meer hotel-chique? Ik zou er zo in kunnen wonen. Heel soms kom ik ergens binnen en denk ik: in dit huis vind ik alles mooi. Hier zou ik zo kunnen wonen. Omdat ik zo veel leuk vind, maak ik reportages voor heel veel verschillende bladen. En eigenlijk is dat het allerleukste. De diversiteit van interieurs, huizen, bewoners.


Foto: Woonblog.eu

Meedoen?

Dus vind je op een dag een briefje in de bus met de vraag of je mee wilt werken aan een reportage dan is de kans groot dat ik de avond ervoor langs ben gelopen. Als dat niet het geval is en je denkt ‘maar mijn huis kan zo in een woonmagazine!’ mail me dan gerust wat foto’s en wie weet sta jij volgende keer in jouw favoriete interieurmagazine!