Decoreren met dadeltakken - Mart
Home / Stories / Decoreren met dadeltakken

Decoreren met dadeltakken

Onmisbaar in elk landelijk interieur is de dadeltak. Een tak vol kleine paarsgrijze besjes, waarmee je binnen no-time een prachtig stilleven creëert.

Dadeltakken in je huis

Dadeltakken zijn eigenlijk jonge vruchttakken van de dadelpalm. Wanneer de dadeltakken worden geplukt, zijn de kleine besjes nog niet rijp, en hebben ze nog een mooie groene kleur. Dit verandert wanneer je de besjes langer laat liggen; de groene kleur verandert dan langzaam in een prachtige vergrijsde paarse tint. Wanneer ze eenmaal goed ingedroogd zijn, veranderen ze niet meer van kleur en kun je er jarenlang plezier van hebben. Dadeltakken als decoratie kun je dus jarenlang van genieten!

foto2-dekens

Oude vergrijsde pot met dadeltakken

Dadeltakken zijn heel goed te gebruiken als decoratiemateriaal. Je kunt er verschillende kanten mee op. Zo zijn de takken prachtig te combineren met natuurlijke materialen, zoals oud hout en steen. Leg maar eens een dadeltak in een oude, vergrijsde kruik of decoreer de besjes over een Nepalese kleipot. De diepe paarsgrijze kleur versterkt het effect van het oude hout of het vergrijsde steen, waardoor je pot of kruik een nog authentiekere uitstraling krijgt.

foto3-vergrijsde-pot

Stilleven

Nog een leeg plekje in huis? Koop een paar dadentakken en ga eens aan de slag met je eigen stilleven. Met een klein konijnenbontje, een hertengeweitje, een kaars en een dadeltak zorg jij dat dat kleine hoekje een warme, winterse uitstraling krijgt. Bekijk al onze inspiratie over dadeltakken hier op de blog, of komt een langs bij Mart. Ook kunnen wij gratis interieuradvies geven. Zo weet jij zeker hoe jij je huis stijlvol in kunt richten!

foto4-stilleven

Decoreren met dadeltakken

Dadeltakken kunst

Heb je de slag helemaal te pakken? Dan is een echte dadeltakkrans misschien iets voor jou. Je kunt de krans natuurlijk gewoon in een woonwinkel kopen, maar het is leuker als je er zelf mee aan de slag gaat. Kies als basis voor een stro- of moskrans. Om de dadeltakken mooi om de krans te krijgen, is het handig als je de tak in wat kleinere delen knipt. Zo kun je de gedeelten makkelijker buigen en vastzetten op de krans. Leg de takjes dicht naast elkaar op verschillende hoogten. Je kunt de takjes vastzetten met ijzerdraad of met krammetjes. Zorg dat het draad of krammetjes goed onder de besjes blijven. Zo houdt je de krammetjes mooi uit het zicht. Het mooiste effect heb je als de besjes de volledige krans bedekken. Dit kost even wat tijd, maar je zult er lange tijd plezier van hebben.

Dadeltak decoratie

Wat is een dadeltak

foto8harten-krans

Hang ‘em op!

Geen zin om uren te frutselen? Kies dan voor puur natuur; hang de dadeltak gewoon aan een eenvoudig touw of lint aan de zijkant van je kast of aan de muur. De eenvoud van de dadeltak is al een stilleven op zich. Je kunt dadeltakken trouwens eenvoudig aanschaffen via diverse webwinkels, zoals huis-haard . Deze webshop levert overigens ook prachtige potten, schalen, geweien, hoorns en andere landelijke decoratiematerialen. Dus lekker shoppen maar!

foto9-stilleven-in-je-huis

foto10-kransen

11-dadeltakken

(Bronnen: foto 1,2: huis-haard.nl, foto 3: maison-michel.blogspot.nl, foto 4: linenandlavender.net, foto 5: thegiftsoflife.com, foto 5: pinterest.com, foto 6: martkleppe.nl, foto 7: livingmallorcadeco.com, foto 8: marktplaats.nl, foto 9, 10: picasaweb.google.com, foto 11: soulstratum.tumblr.com )