Dé 5 interieurtrends van 2023 - Mart
Home / Stories / Dé 5 interieurtrends van 2023

Dé 5 interieurtrends van 2023

Het is nog maar net 2023, maar trendwatchers hebben nu al besloten dat dit hét jaar wordt van de duurzaamheid en geverfde plafonds. En zoals het ernaar uitziet, krijgen ze gelijk. En wij liften lekker met hen mee.

Interieurtrend 1: Duurzaamheid

Het zal je vast niet verbazen, maar duurzaamheid neemt ook dit jaar weer een grote plek in binnen de interieurwereld. Grote en kleinere designers proberen steeds meer duurzame materialen toe te passen in hun meubels en accessoires. Enerzijds omdat de klant hiernaar vraagt, anderzijds omdat ze zich steeds meer bewust worden van de weggooimaatschappij waarin we leven. Materialen worden hergebruikt, zijn eerlijk geproduceerd en kunnen vaak langer mee. Een van de bekendste ontwerpers die zijn meubels maakte van houtresten, is Piet Hein Eek. Maar inmiddels zijn er veel meer duurzame designers op de markt te vinden.

Interieurtrend 2: Geverfde plafonds

Kom maar op met die kwast en verven maar. Geen lastige randjes, of witte plekjes, maar gewoon de hele kamer in jouw kleur. Te donker? Zeker niet. Dat is namelijk een fabeltje. Een wit plafond zorgt niet voor meer licht. Je creëert juist meer sfeer door te kiezen voor een dieper kleurenpalet. Door het plafond hierin mee te nemen krijgt de ruimte eenheid. Licht voeg je vervolgens toe met een goed lichtplan.

Interieurtrend 3: Bold statements

Een uitgesproken stijl met felle kleuren, dat gaan we ook veel zien in het interieur van 2023. Gedurfde meubels zoals een felblauwe bank of een knalgeel bijzettafeltje zijn voorbeelden van items die bij deze stijl horen. Ook op de muur zijn gedurfde kleuren steeds vaker terug te zien. Denk bijvoorbeeld aan kleuren als felgroen, diep paars of oranjetinten.

Als je van deze uitgesproken stijl houdt kun je ook nog een stapje verder gaan door art-deco-elementen terug te laten komen, zoals geometrische patronen en glanzende stoffen. Advies is wel om een punt van rust te creëren door ergens in de kamer een neutrale kleur terug te laten komen of door rustige materialen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een rustige vloer of een mooie houten salontafel.

Interieurtrend 4: Minimalistisch

Een rustig huis is een rustig hoofd zeggen ze weleens. True. Dus zie je naast de bold statements ook de minimalistische trend steeds meer doorzetten. Aardetinten, neutrale kleuren, veel ton sur ton en natuurlijke materialen. Mensen die houden van een beige kleurenpalet kunnen dus rustig ademhalen. Deze trend blijft nog wel even.

Interieurtrend 5: Natuur in huis

Tijdens de coronaperiode stonden we er meer dan ooit bij stil dat we een enorme behoefte hebben aan frisse buitenlucht. En dat zien we ook terug in ons interieur. We gebruiken natuurlijke kleuren, zoals bruin en groen, die warmte, geborgenheid en tegelijkertijd ook leven brengen. Maar ook het gebruik van warme aardetinten en materialen als hout en natuursteen. En niet te vergeten de kamerplant, of tegenwoordig zelfs de complete kamerboom. Kortom, alles om het lekker groen en fris te maken in huis.