Wonen in een authentieke familieboerderij - Mart
Home / Binnenkijkers / Wonen in een authentieke familieboerderij
Binnenkijken in Staphorster langdeelboerderij

Wonen in een authentieke familieboerderij

Een echte familieboerderij, zo herinnert Heline zich de oude Staphorster langdeelboerderij van vroeger. “Deze boerderij is van mijn overgrootouders geweest. Als kind kwam ik hier al over de vloer. Ik herinner me vooral de grote zwarte telefoon nog, die nog steeds als herinnering in de gang hang. Toen mijn overgrootouders overleden, kwam de boerderij vrij. Het was voor Hendrik en mij een droom om de oude boerderij te kunnen kopen, en zo een oude familietraditie voort te zetten.”

Authentieke elementen

Na aankoop van de boerderij gaat het stel gelijk aan de slag. “Doordat het woongedeelte in behoorlijk slechte staat was, besloten we dat deel van de boerderij af te breken, om het vervolgens weer op te bouwen. Samen met de architect maken Heline en Hendrik een plan voor een authentieke herbouw van de boerderij. “Er stonden een paar dingen vast: we wilden eer doen aan de leeftijd van het pand, het moest een authentieke en landelijke uitstraling krijgen, en we wilden zoveel mogelijk natuurlijke materialen en elementen terug laten komen. Bovendien is het pand een gemeentelijk monument, dus waren er, naast onze eigen wensen, ook nog een aantal andere regels waar we ons aan moesten houden. ”

Binnenkijken in Staphorster langdeelboerderij

Oude telefoon houten balken

Ondanks alle eisen komt er al snel een mooi plan op tafel. “Zowel het woonhuis als de deel worden opnieuw ingedeeld. De kleine kamertjes waaruit het voorhuis oorspronkelijk bestaat, worden omgebouwd tot een grote leef-/woonkeuken en een zitkamer. De oude deel wordt omgetoverd tot een ruime hal, een gang met een aantal kamers en een groot kantoor. Sleutelwoorden waren ruimte, licht en een landelijke uitstraling. Tegelijk wilden we zoveel mogelijk authentieke elementen behouden.”

Landelijke woonboerderij met oud houten balken

Knusse zithoek

Ruim een jaar zijn Hendrik en Heline bezig met de opbouw. “Tijdens deze periode ging ik al aan de slag met het interieur. Omdat we zelf bouwden, was het belangrijk om vroeg te weten waar we bepaalde lichtpunten wilden, of op welke plek de haard zou komen. Qua inrichting kon ik al mijn ideeën kwijt in mijn eigen huis. In de keet bij de bouw hing een groot bord, vol plaatjes uit woontijdschriften met dingen die ik mooi vond: oud houten tafels, verschillende grijstinten, oude potten, een haard met betonlook. Kortom een mix van natuurlijke, warme en landelijke elementen met hier en daar een moderne touch.”

Via een advertentie in een van de woontijdschriften komen Heline en Hendrik bij Mart terecht. “Marts stijl sprak ons direct aan. Samen met Margreet zijn we een aantal keer om de tafel gaan zitten om de inrichting door te spreken. Achteraf ontzettend handig dat we dit al in een vroeg stadium tijdens de bouw hebben gedaan; zo konden we op advies van Margreet nog een aantal dingen aanpassen, die achteraf toch niet zo praktisch waren als wij dachten. Zo hadden we een andere indeling van de zithoek in gedachten, is de kleur van de bank een stuk lichter geworden, en hebben we de plek waar de haard zou komen veranderd, zodat we een echte knusse zithoek konden creëren.”

Landelijke zitkamer met kachel

Landelijke woonkeuken met eethoek

Eyecatcher

Bij de inrichting maken Heline en Hendrik zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen, zoals Belgisch hardsteen op de vloer en eikenhouten elementen door het hele huis. Eyecatcher zijn de hoge stalen deuren die vanuit de ruime keuken toegang verschaffen tot de woonkamer. “Die stalen deuren waren echt een grote wens van ons allebei. Maar toen we offertes gingen opvragen, vielen de prijzen toch wat tegen. Uiteindelijk hebben we het ontwerp zelf gemaakt, en heeft iemand anders de deuren voor ons geproduceerd. Het resultaat was echt verbluffend. Het maakt het huis helemaal af.”

De dag voor hun huwelijk is de boerderij eindelijk klaar. “Dankzij hulp van vrienden en familie konden we de avond voor onze trouwdag de laatste afplaktape van de muren halen. Iedereen heeft keihard gewerkt om de boel klaar te krijgen. Echt fantastisch. We wonen hier met zoveel plezier. Elke keer als we rondkijken zeggen we tegen elkaar; we zouden het precies weer zo doen. Dat maakt het wonen in deze oude familieboerderij extra bijzonder.”

Landelijke keuken stalen deuren

Woonkeuken landelijke stijl