Huis van een snuffelaar - Mart
Home / Binnenkijkers / Huis van een snuffelaar

Huis van een snuffelaar

Toen Marianne vanuit België naar Noord-Brabant wilde verhuizen, was het voor haar vanzelfsprekend om te kiezen voor een ‘opknappertje’. Als creatieve alleskunner koos ze daarom voor het stalgedeelte van de oude boerderij waar ze, voordat ze het avontuur zocht over de Belgische grens, al jarenlang met haar toenmalige man had gewoond. Een boerderij met herinneringen, maar ook het begin van een nieuwe start.

Mart-Marianne

Mart-18e-eeuwse-boerderij

Mart-oude-accessoires-snuffelaar

Als ik het lange pad tussen de appelbomen op loop, zie ik haar al staan. Een kwieke, levenslustige en modieus geklede dame van begin zeventig, die me hartelijk begroet. “Welkom in Brabant”, verwelkomt ze me lachend. “Goede reis gehad?” Achter haar ligt de prachtige oude boerderij, waarvan ze sinds enkele maanden een gedeelte bewoont. Ze knikt naar het huis en gaat me voor door de open staldeuren, waarachter een verrassend hoge raampartij schuilgaat. “Eén van de pareltjes van dit huis”, licht ze direct toe. Toen ik het stalgedeelte kocht, was het er donker en oud. Maar het zat vol potentie. Ik heb een architect in de arm genomen die het gedeelte heeft omgetoverd tot een lichte en hoge ruimte, waarbij alle authentieke elementen zijn behouden.”

Mart-stoelen-chair-interieur

Mart-wonen-interieur-huis

18e-eeuwse boerderij

De boerderij heeft alles wat Marianne ooit wilde. “Een oude boerderij met een geschiedenis. Precies waar ik van houd. Voordat ik hier kwam wonen had ik al enkele oude huizen opgeknapt. Toen we in de jaren 70 voor het werk van mijn man richting Noord-Brabant verhuisden, was het ook niet meer dan logisch dat we weer voor een mooi opknappertje gingen.” Ze kozen voor een oude boerderij, aan de rand van het centrum van een klein Noord-Brabants dorpje. “Deze 18e-eeuwse boerderij was jarenlang het eigendom geweest van vijf vrijgezelle, steenrijke broers en zussen, die van hun ouders niet mochten trouwen vanwege de erfenis. Toen een aantal van deze kinderen was overleden en de anderen naar het verzorgingshuis moesten, kwam de boerderij te koop. We hebben er een bod op gedaan, dat vrijwel direct werd geaccepteerd. De boerderij bestond in die tijd uit een origineel woongedeelte met een grote aangebouwde stal. Het woongedeelte hebben we volledig in stijl opgeknapt en de oude stal bleef dienst doen als schuur en klusruimte. Een paar jaar geleden vertrok ik alleen richting België om daar een eigen leven op te bouwen. Mijn man bleef in de oude boerderij wonen. Toen mijn man overleed, besloot ik weer terug te gaan naar de oude boerderij. Het pand was inmiddels verkaveld in drie gedeelten, waarvan mijn zoon er een had opgekocht. Het hoofdhuis was verkocht aan een ander gezin, maar het oude schuurgedeelte was nog vrij; een prachtig gedeelte met een flink stuk tuin, waar ik me, samen met mijn dochter, helemaal kon overgeven aan mijn verbouwaspiraties.”

Mart-accessoires-kippen-boerderij-18e-eeuw

Mart-broodplanken-keuken

Mart-buitenleven-tuin-boerderij

Farrow & Ball

Ze opent de oude deur en we stappen in een ruime landelijke keuken, die direct aan een hoge open woonkamer grenst. Opvallend is de eenvoud die de keuken uitstraalt. Over elk detail is nagedacht. De authentieke balken zijn kunstig verwerkt in de grof gestucte witte muur. De deuren zijn in originele staat teruggebracht en er is een houten balkenplafond aangebracht, dat Marianne in de verrassende kleur green Smoke van Farrow & Ball heeft geschilderd. In het midden van de kamer bevinden zich op een groot vloerkleed twee grote loveseats van Mart, die direct naast een prachtige designkachel van Harry Leenders zijn geplaatst. “Door de raampartijen en de hoge plafonds heeft de kamer een open karakter gekregen, terwijl het toch heel erg knus blijft. Mijn favoriete plek is de loveseat voor de haard. Daar heb ik al heel wat uurtjes lezend doorgebracht.” Deze rustieke basis weet Marianne aan te vullen met een paar stijlvolle stillevens.

Mart-keuken-oude-boerderij-opgeknapt

Brocante elementen

Ook de bovenverdieping is tot in de puntjes ingericht. Een eenvoudige overloop, die toegang geeft tot de slaapkamer, heeft een licht retro tintje, terwijl de slaapkamer mooie brocante elementen heeft. “Ik ben een echte snuffelaar. Mijn zolder staat helemaal vol met vondsten van brocantemarkten, sloperijen en antiekmarktjes. Af en toe haal ik iets van zolder en vervang weer door iets anders.” Ondanks haar verzamelzucht staat het nooit te vol in haar woonkamer. “Een interieur moet rust uitstralen. Elk item moet de aandacht krijgen die het verdient.” Woontijdschriften leest ze overigens niet. “Dat stadium ben ik voorbij”, lacht ze. Ik richt mijn huis in vanuit mijn hart. Dat betekent dat ik alleen kies voor dingen die ik echt mooi vind.”

Bewaren

Bewaren