Warmte en gezelligheid creëren in een nieuwbouwhuis - Mart
Home / Stories / Warmte en gezelligheid creëren in een nieuwbouwhuis
sfeervolle hal nieuwbouwhuis

Warmte en gezelligheid creëren in een nieuwbouwhuis

Foto: monbi.be

Het voordeel van een al eerder bewoond huis, is dat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Het huis dat wij hebben gekocht is slecht een half jaar bewoond. Daarbij komt nog dat de huidige bewoners een uitermate goed oog voor detail hebben. Er is overal goed over nagedacht; zo zijn de spotjes op de perfecte plekken geïnstalleerd, de loze hoekjes netjes weggewerkt, de plinten mooi hoog en goed afgewerkt, de inbouwapparatuur compleet en is de epoxy gietvloer op elk plekje keurig doorgetrokken. Zelfs het trappetje tussen de woonkamer en de keuken is gegoten.

Warmte in een strak huis

Het enige wat ik nog echt mis, zijn de warmte en gezelligheid. Het huis heeft een industriële uitstraling. Op zich prachtig, maar doordat de woonkamer erg hoog is, de keuken strak en wit en de epoxyvloer een strakke donkergrijze uitstraling heeft, loop je het gevaar dat het al snel een wat kille uitstraling kan krijgen. Voor mij is kleur dé manier om warmte in het huis te brengen.

sfeervolle eetkamer met grote eetkamerbank

Foto: homedeco

sfeer en warmte in nieuwbouwhuis

Foto: andallshallbewell

Houtkachel

Waar voor veel mensen de tv als centraal punt in de woonkamer komt te staan, is dat bij ons de houtkachel. Een bewuste keus, omdat voor ons de huiskamer gelijk staat aan gezellig samenzijn, lekker bijkletsen, wijntjes bij de kachel en spelletjes doen.

Daarom willen we in de woonkamer een grote ingebouwde houtkachel laten installeren, met een schouw die van de vloer tot het dak loopt. Door de schouw door te laten lopen en het raam van de kachel flink breed te maken, zorg je dat de hoogte wordt opgevangen en je een echte eyecatcher creëert in je woonkamer.

sfeervol gekleurde wand

Foto: biano

Muurkleur

Weer even terug naar de kleur. Een van de lastigste dingen is het uitzoeken van de juiste muurkleur. Natuurlijk weet ik welke kleuren ik mooi of niet mooi vindt, maar cruciaal voor de kleur is de lichtinval. Weinig lichtinval en donkere kleuren zorgen ervoor dat je kamer snel erg donker wordt, veel lichtinval en weinig kleur zorgt weer voor een wat koele uitstraling. Omdat ik warmte in mijn huis wil brengen, en de lichtinval in mijn huis erg groot is, kies ik voor een warme donkere kleur.

Zo twijfel ik nog tussen de kleur Avocado van Histor en Camouflage van Painting the Past, beide diepgroene kleuren, die perfect zullen passen op de hoge muren van mijn woonkamer. Door de strakke vloer blijft de kamer ruimtelijk, maar wordt tegelijkertijd knus en warm. Om de warmte te benadrukken kiezen we voor een inrichting van voornamelijk natuurlijke materialen, zoals hout, bamboe en riet. Deze kleuren weer prachtig bij de groene muur. Door te blijven variëren met dezelfde natuurlijke tinten, hou je de rust ook in je woonkamer.

okergele vlinderstoel Mart Kleppe

Foto: Mart Kleppe

Oker in je interieur

Er is echter een ding waar ik echt een grondige hekel aan heb; eentonigheid. Voor mij geldt dat er in elke kamer op z’n minst een bijzondere eyecatcher te vinden moet zijn. Een item dat eruit springt, dat gedurfd is. Voor mijn woonkamer is dat mijn okerkleurige stoeltje. Een heerlijk stoeltje dat ik bij Mart heb gekocht en dat eigenlijk altijd voor de haard staat. Zodra ik tijd heb, settel ik me in het stoeltje voor de haard en lees een spannend boek. Een van mijn favoriete momenten.

Ook de denimkleurige bank is een blijvertje. Deze bank hebben we een paar jaar geleden ook bij Mart gekocht en we zijn er nog elke dag blij mee. We hebben al heel wat gerelaxt op de heerlijke lounge en de kids hebben er koprollen op gemaakt, gesprongen (tot ergernis van manlief) en er zelfs hutten op gebouwd. Kortom, ook bij de kids is de bank favoriet. De oud houten salontafel blijft ook, alleen wordt hij wel aangevuld met een groter exemplaar. Door twee salontafels van verschillende hoogten en groottes naast elkaar te zetten, ontstaat er een heel speels effect en het vult bovendien prachtig een wat grotere ruimte.

sfeervol nieuwbouwhuis door veel planten en gave potten

Foto: regardsetmaisons

Grote plant

Wat absoluut niet mag ontbreken in een interieur met een natuurlijke uitstraling is een grote plant. Aangezien ik totaal geen verstand van planten heb, heb nog geen idee welk soort ik wil hebben. Maar een oriëntatie bij de Intratuin en op internet moet vast uitkomst bieden. Een tweede must is een groot vloerkleed. Ook daarvan heb ik nog geen idee wat er moet komen. Vloerkleden blijven altijd lastig; ze mogen niet te overheersend zijn, maar moeten wel zo sprekend zijn dat ze op een mooie manier opvallen. Wordt dus ook nog een zoektocht. Als jij trouwens nog ideeën hebt, reageer dan gerust, want ik kan op dat vlak wel wat inspiratie gebruiken.

chinese kast

Foto: Mart Kleppe

Hoge kast

Last but not least: de kast. Een hoge wand verdient een mooie kast. Ik heb al een aantal gave Indiase exemplaren gespot, maar die zijn vaak behoorlijk bewerkt, iets waar manlief totaal niet van houdt. Helemaal hot zijn de kasten van underlayment; een beetje Scandinavisch, stoer en lekker anders. Toch twijfel ik daar ook over, aangezien underlayment echt een totaal ander soort hout is dan mijn salontafel. Zolang ik daar nog niet uit ben, geef ik mijn ogen goed de kost. En wie weet wat voor verrassends daar nog uitkomt.

Ik hou jullie op de hoogte!

underlayment slaapkamerkast

Foto: Thestylebox