Voeten op de bank - Mart
Home / Stories / Voeten op de bank

Voeten op de bank

Foto: Anneke Dekkers

“Wat is het hier gezellig,” kregen wij vaak te horen als er mensen voor het eerst bij ons over de vloer kwamen in ons vorige huis. Als ik rond keek dan dacht ik precies hetzelfde. Dat was niet omdat ons huis volgens de laatste trends was ingericht of omdat alles perfect op elkaar was afgestemd. Ik vond het vooral gezellig omdat er spullen stonden waar wij een fijn gevoel van kregen en ook omdat wij er met zo veel plezier woonden en omdat het gewoon een mooi, oud huis was en dus gezellig.


Foto: Mart Kleppe

Geen stijlgoeroe…

Het wordt mij regelmatig gevraagd: “Wat is jouw interieursmaak?” of “Jij woont vast in een schitterend ingericht huis?!” snap ik hoor, dat denk ik ook altijd als ik mensen tegen kom die in de interieurbranche werken. Maar heel eerlijk…ik zou niet weten wat onze stijl is (ik zeg onze, want manlief vindt heel veel leuk wat ik doe in huis, maar er zijn ook grenzen) en schitterend ingericht is het ook niet. Wél gezellig.


Foto: WONEN Landelijke Stijl, Sarah Van Hove

Te vol

Toen ik nog niet zo lang op mijzelf woonde, stond mijn appartement best vol met veel oud spul en brocante. Dat volle maakte langzaam aan plaats voor meer rust en ruimte en ook meer comfort. Want zo’n hele oude stoel is hartstikke leuk, maar zit natuurlijk voor geen meter. En naarmate ik ouder word, ben ik modern steeds meer gaan waarderen. Niet dat ik een super design interieur zou willen hebben, maar wel een mooie designklassieker als schitterende blikvanger in huis!


Foto: Qupus Architectuur

Zwart houten huis

En nu zijn wij in een fase aanbeland dat we zo maar ons eigen huis mogen laten bouwen. Een die mijn man en ik samen, met een architect wel te verstaan, hebben ontworpen. Een zwart houten huis moet het gaan worden, stoer en robuust van buiten, gezellig, warm en een tikkeltje modern van binnen. Ik heb er zin in hoor, in die volgende fase in dat huis al wordt ons geduld wel erg op de proef gesteld, want tegenwoordig moet je op alles heeeeel lang wachten. Op beton, op stroom, op hout, kortom op alles.


Foto: With Love from Kat

Zo veel moois…

Maar omdat het wat langer duurt, kunnen we langer sparen en goed nadenken over hoe we het in willen gaan richten. In mijn hoofd weet ik dat natuurlijk al lang en heb ik het perfecte plaatje al helemaal uitgetekend. Maar dat plaatje kost ook heel veel geld en er zijn nog zo veel andere dingen die wij leuk en mooi vinden. Uit eten met het gezin, op vakantie, een weekendje weg of met een bootje varen in Friesland. Dus zal ik mijn wensen hier en daar wat bij moeten stellen, willen we ook die andere dingen blijven doen.


Foto: Home Deco

Easy Living

Het grappige is dat ik juist nu, met het uitpakken van verschillende verhuisdozen (want we zijn in units op de bouwgrond gaan wonen), het boek Easy Living van Terence Conran tegen kwam uit 1999. En daarin schrijft hij het volgende: ‘Het gaat er om dat je een huis creëert waar je gasten met hun voeten op de bank zitten, zelf iets te drinken uit de koelkast pakken en het liefst willen blijven slapen.” Dat is mooi gezegd, toch?


Foto: Home Deco

Vrolijke bende

En wanneer bereik je het bovenstaande? Niet door het perfecte plaatje te willen creëren, maar door sfeer en warmte te scheppen. Wanneer op zondagmorgen onverwacht je broer en schoonzus met de kinderen koffie komen drinken, soep blijven eten en we de verhuisdozen met fotoalbums te voorschijn halen. Niemand ziet meer of de kussens op de bank er wel mooi bij liggen en of de stoelen nog wel mooi in het gelid staan, want het wordt al snel een vrolijke bende…en gezellig en daar draait het om!


Foto: Mart Kleppe