Vakantiesfeer in eigen huis - Mart
Home / Stories / Vakantiesfeer in eigen huis

Vakantiesfeer in eigen huis

Foto: purewow.com

Favoriet vakantieland

Als ik heel eerlijk ben dan is Nederland een van mijn favoriete vakantielanden. Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeur en zijn er bepaalde regio’s waar ik wat minder snel onze vakantie door zal brengen (smaken verschillen gelukkig) maar ik vind het absoluut geen straf om een voorjaars-, herfst-, kerst- of zomervakantie in ons eigen land door te brengen. De afgelopen jaren bracht ons gezin zonnige, regenachtige en winterse weken door in Zeeland, Friesland, Gelderland en Drenthe en overal dacht ik: ik zou hier best willen wonen of –als de spaarpot het toe zou laten- een tweede huisje willen hebben.


Foto: style-files.com

Verboden!

In Zeeland zag ik ons in de vakanties al in zo’n wit huisje achter de Zeeuwse duinen wonen. We brachten een paar jaar achter elkaar door in een park in Zoutelande, in mooie, grote huizen, qua gemak en comfort niks te klagen maar het was allemaal wat ongezellig en standaard ingericht. Daarbij was het op het park ten strengste verboden om: de was buiten op te hangen of om ’s avonds buiten hardop te praten en zo waren er nog een stuk of wat regels waarvan ik wat lacherig werd en echtgenoot nerveus want zie twee jongetjes met een voetbal ’s avonds maar eens stil te houden.


Foto: Boshuis Friescheduin

Charme achter de duinen

Nee dan die super leuke huisjes achter de duinen vlakbij Vlissingen. Het Vebenabos. Witte huisje, sommige nog jaren met hun originele jaren vijftig stijl, anderen compleet verbouwd. En stuk voor stuk anders ingericht. Toen we daar een weekje zaten, was ik het in mijn hoofd continu aan het inrichten voor ‘het geval het van ons zou zijn’. Ik zag het al helemaal voor me: zo’n elegant, nonchalant en bescheiden interieur waar je direct dat ontspannen ‘aan de kust’ gevoel van krijgt. We hebben uiteraard geen huis aan de Zeeuwse kust, maar het interieur van zo’n vakantiehuis is in je eigen huis ook prima te realiseren


Foto: E. Pons

Strandarchitectuur

Grote ramen en schuifdeuren komen altijd goed van pas. En een niet al te vol of druk interieur, want dan heb je volop mogelijkheid om van het uitzicht te kunnen genieten (en daarvoor hoef je echt niet groots, landelijk of aan zee te wonen!). Door zo min mogelijk onnodige spullen in je kamer te zetten, gaat alle aandacht naar de open ruimtes aan de andere kant van je raam. Onbehandelde houten vloeren, een bleek waterige kleurenpallet en natuurlijke materialen zorgen voor een stijl die ik zo aantrekkelijk vind aan de (strand)architectuur.


Foto: Paul Massey

Boshuisjes

Waar ik ook heel erg blij van word –vooral in de herfst en winter- zijn vakantiehuisjes aan de bosrand. Niet midden in het bos, doodeng vind ik dat ’s avonds, maar met het dorpscentrum op loop- of fietsafstand en de bossen op loop- en reukafstand. Zo’n boshuis vraagt weer om een heel andere inrichting. Een beetje robuuster en stoerder. Met een houtkachel en de bijbehorende mand vol hout. Wat rieten stoelen, vachten, plaids. Een stuk of wat vloerkleden, misschien wel de oude Pers van je oma en wat groen om buiten en binnen een te laten worden. En natuurlijk met wat planken aan de muur om je bosvondsten op uit te kunnen stallen.


Foto: Welke.nl

Vakantiesfeer thuis

In Nederland staan heel veel van dit soort gezellige vakantiehuizen. Helaas zijn ze voor dit jaar al bijna allemaal volgeboekt. Omdat naar het buitenland vliegen deze zomer misschien nog niet zo heel erg veilig is, brengen veel landgenoten dit jaar de zomervakantie door in eigen land. Ik kan me zo voorstellen dat ze dat zo goed bevalt dat de allerleukste huisjes volgend jaar ook weer snel volgeboekt zullen zijn. Toch genieten van die speciale stijl? Dan creëer je die speciale vakantiesfeer gewoon in je eigen huis.


Foto: Mart