Tien gouden slaaptips: hoe kies ik een matras? - Mart
Home / Stories / Tien gouden slaaptips: hoe kies ik een matras?

Tien gouden slaaptips: hoe kies ik een matras?

Lekker slapen is niet vanzelfsprekend. Een slecht matras, of te drukke omgeving kan er al snel voor zorgen dat je de slaap niet meer kunt vatten. Daarom is het belangrijk dat je het je zo comfortabel mogelijk maakt in je slaapkamer. Ik geef je de komende weken tien gouden slaaptips voor de heerlijkste nachten.

Tip 1: Kies een goed matras

Slapen doe je in bed. Natuurlijk let je allereerst op de uitstraling van het bed; wil je liever romantisch klassiek slapen, of kies je toch meer voor stoer en modern? Hoewel de stijl van je bed belangrijk is voor je interieur, zegt het niks over de kwaliteit van je nachtrust. Daarvoor heb je een goed matras en een stevige bedbodem nodig. 

Hoe kies ik een matras?

Bij de keuze van je matras let je vooral op je gewicht, je favoriete slaaphouding, de ventilatie en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Uiteraard is het ook belangrijk dat je partner en jij allebei toekomen aan een goede nachtrust. Dit vraagt dus behoorlijk wat overleg en natuurlijk uitgebreid proefliggen. Hierbij kun je je wensen duidelijk maken aan de slaapadviseur. Hij zal je de matrassen kunnen aanwijzen die passen bij jullie persoonlijke slaappatroon. 

Proefliggen

Neem voor het proefliggen even lekker de tijd. Je kunt niet binnen vijf minuten voelen of het matras een nacht lang lekker ligt. Bij het proefliggen is het belangrijk dat je let op de juiste ondersteuning. Als je op je zij slaapt, moeten je schouders en heupen in het matras kunnen zinken. Je wervelkolom moet een rechte lijn vormen. Dit is belangrijk voor de ontspanning van je spieren. Ben je een rugslaper, dan moet het matras tegen je onderrug aankomen. Zo blijft de natuurlijke S-vorm van je wervelkolom intact. Wanneer dat niet het geval is, is het matras waarschijnlijk te stevig. Om dit te testen schuif je je hand onder je onderrug. Gaat dat heel makkelijk, dan is het matras te stevig. Als het maar moeilijk lukt, is het matras te zacht. Probeer het matras uit met verschillende typen kussens. Hetzelfde matras voelt vaak anders als je van kussen verwisselt. 

Gewicht

Ook je gewicht is van groot belang bij de keuze van een matras. Als je lichter bent dan 85 kilo, kun je in principe op elk matras slapen. Ben je echter zwaarder dan 85 kilo, dan kun je beter kiezen voor een extra stevig matras van koudschuim of pocketveren. Zo zak je nooit te diep weg en blijft je lichaamshouding optimaal. 

matras keuze

Materialen matras

Matrassen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Elk van deze materialen heeft z’n eigen eigenschappen. Zo heeft een matras van koudschuim een groot ligcomfort en ventileert goed. Een matras van traagschuim vormt zich onder invloed van je gewicht en temperatuur volledig naar de contouren van je lichaam en een matras van latex ventileert erg slecht, maar heeft een prima ligcomfort. Om de keuze voor een matras wat makkelijker voor je te maken, vind je op Ikea.nl een matrassenwijzer. Deze leidt je in vijf stappen naar het juiste matras. Uiteraard heeft een persoonlijk advies van een matrasspecialist altijd de voorkeur. Hij of zij weet door ervaring wat er bij jou of bij jullie past. 

Opvulstuk of dekmatrasje

Slaap je met z’n tweeën, dan zijn twee losse matrassen altijd het makkelijkst. Zo kun je altijd het matras kiezen dat persoonlijk het best bij je slaaphouding past. Daarnaast heb je geen last van elkaar bij het omdraaien. De naad in het midden, tussen de matrassen, werk je eenvoudig weg met een dekmatrasje. Dit is een dun matrasje dat over beide matrassen heen gelegd kan worden. Je kunt ook kiezen voor een opvulstuk, ook wel T-stuk genoemd. Zo kun je comfortabel liggen op je eigen matras, zonder dat je last hebt van de naad in het midden. 

Slaap lekker!

Slaapkamer interieur