
Onder de wol … of toch niet?
Heerlijk; die koude nachten waarop het vriest dat het kraakt. Het moment dat je je krakend frisse dekbed over je heen trekt en je de warmte langzaam om je heen voelt komen…
Wanneer je, net als ik, altijd last hebt van koude handen en koude voeten, is een goed dekbed een echte must. En omdat mijn dekbed na tien jaar intensief gebruik écht op is, wordt het tijd om me te oriënteren op een nieuw exemplaar.
De zoektocht naar een goed dekbed vraagt om kennis. Dat is wel duidelijk. Want hoe meer ik me in het onderwerp ‘dekbed’ verdiep, des te meer realiseer ik me dat ook hier de keus weer overweldigend is. Moet ik kiezen voor een duurzame wollen variant, voor een zacht zijden dekentje, of juist voor het lichte dons? En wil ik een dekbed dat me zachtjes toedekt of juist een exemplaar dat zwaar over me heen valt? Om het voor mezelf overzichtelijk te houden, heb ik de eigenschappen van elk dekbed onder elkaar gezet. Stuk voor stuk streep ik af wat ik absoluut niet belangrijk vind aan een dekbed (het gewicht) en dat wat voor mij van levensbelang is (de temperatuurregulatie).
Wollen dekbed
Al in de oudheid werd wol gebruikt om dekens te maken. Het materiaal houdt je heerlijk warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast is wol sterk vochtabsorberend; handig voor als je snel zweet. De vezels van wol zijn stijver en veerkrachtiger dan dons en veren. Een wollen dekbed valt daardoor minder soepel om je heen. Ook is het wat zwaarder dan dons of veren. Leuk weetje: in wol zit lanoline, een stof die vuilafstotend is, maar de belangrijkste eigenschap van lanoline is dat het een gunstige invloed heeft op spieren en gewrichten.
Zijden dekbed
Dekbedden van zijde zijn heerlijk licht en sterk vochtabsorberend. Een zijden dekbed is vooral ideaal als je altijd slaapt in een verwarmde kamer. Zijden dekbedden nemen ook nauwelijks huisstofmijt op. Daardoor zijn ze erg geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie of astma.
Donzen dekbed
Dons is het zachtste deel van het verendek van een vogel. Een echt donzen dekbed is daarom behoorlijk prijzig, maar zeker de moeite waard. Een donzen dekbed is namelijk warm en licht tegelijk. Een echt donzen dekbed bestaat uit tenminste 65 % dons. Hoe hoger het percentage dons, hoe lichter het dekbed. Een donzen dekbed heeft een zelfregulerend vermogen. Dat betekent dat het zich kan aanpassen aan het klimaat. Daardoor voelt een donzen dekbed in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel.
Synthetisch dekbed
Synthetische dekbedden, zijn net als dons lekker licht. De vulling bestaat echter uit holle synthetische vezels, die minder vocht opnemen en warmte reguleren dan dons.
Voordeel van een dekbedvulling van synthetische vezels is dat deze wasbaar is, en daardoor geschikt voor mensen met allergieën. Een synthetisch dekbed is iets minder ventilerend, maar ook beduidend voordeliger dan dons of wol bij een gelijke kwaliteit.
Kapok dekbed
Wie voor duurzaam en natuurlijk materiaal gaat, gebruikt gewoon een dekbed van kapok. Kapok is een plantaardig materiaal, afkomstig van de zogenaamde kapokboom. Kapok is bijna zijdezacht en lichter dan katoen. Het heeft een goede vochtopnemende, sneldrogende en ademende werking en biedt bovendien als kussenvulling een perfecte ondersteuning aan nek en hoofd. Omdat de vezels van kapok vanbinnen hol zijn, heeft kapok een bijzonder goede isolerende werking. Bovendien zijn kapokdekbedden ook prima geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie, omdat huismijt niet houdt van het wasachtige laagje dat om de kapokvezels ligt.
Kies wat bij je past …
Kies voor een materiaal dat helemaal bij jouw slaapgewoonten past. Wanneer je altijd last hebt van koude handen en voeten biedt een donzen dekbed een heerlijke comfortabele warmte. Op naar de winkel dus …