Lang leve de lente(opruim)kriebels! - Mart
Home / Stories / Lang leve de lente(opruim)kriebels!

Lang leve de lente(opruim)kriebels!

Zodra de zon begint te schijnen en de temperatuur boven de 15 graden stijgt, begint het bij mij te kriebelen; mijn ramen lijken extra vies, het huis té stoffig, er staat een overvloed aan speelgoed in de kamers en alles staat vol. Tijd om eens flink de bezem door het huis te halen. Maar hoe pak je dat eigenlijk goed en gestructureerd aan?

Geloof het of niet, er is een speciale opruimmethode ontwikkeld. Marie Kondo, een opruimerige dame uit Japan, heeft het idee gekregen al haar opruimtips te ordenen in een boek. Een succes! De boeken van de Japanse organiseergoeroe Marie Kondo zijn namelijk niet aan te slepen. Wereldwijd zijn er al meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. En dat is niet zo gek, want opruimen kan verslavend werken. Tenminste bij mij. Ik ben van mezelf vrij chaotisch. Mijn hoofd stroomt altijd over van de meest gekke ideeën, impulsieve acties en to-do-lists en ik besluit ze ook nog eens op de meest vreemde momenten uit te voeren. Een opgeruimd huis is dan een heerlijke rustgever.

Knop omzetten

Het geheim achter het succes van de KonMari-methode is volgens de Japanse bedenkster de simpele manier waarop je rommel voor altijd uitbant. ‘Begin met wegdoen. Ga dan de ruimte reorganiseren, grondig, helemaal, in één keer. ‘Als je deze strategie toepast, zul je nooit meer in de rommel zitten’, schrijft ze in het voorwoord van het boek. Bijzonder is dat Marie Kondo het uitgangspunt hanteert dat je alleen spullen in huis moet hebben waar je blij van wordt en het gaat erom dat je de dingen terugzet waar ze thuishoren. Goed opruimen vraagt overigens wel om even een knop om te zetten. Je hebt namelijk al snel het gevoel dat je bepaalde spullen gaat missen of dat je ze misschien later nog nodig gaat krijgen. Maar, zo beweert Marie Kondo, het enige wat eigenlijk echt belangrijk is, zijn waardevolle herinneringen.

Werk gestructureerd!

Volgens Marie Kondo pak je een efficiente opruimsessie als volgt aan: Om te beginnen is Marie Kondo vrij drastisch als het gaat om opruimen. Geen halfbakken werk met hier en daar een kastje opentrekken, maar gewoon vanaf de basis aan de slag. Werk gestructureerd, per kamer. Begin bijvoorbeeld op zolder en werk langzaam naar beneden. Je hoeft natuurlijk niet in een dag je huis op te ruimen, dus pak bijvoorbeeld elke week een kamer aan. Vervolgens pak je eerst de kast aan; haal alles uit de kast en legt dit op de grond. Zo kun je goed zien wat je eigenlijk hebt. Vervolgens ga je bij ieder kledingstuk, elk boek en ieder voorwerp na: ‘does it spark joy?’ Dit is inmiddels een wereldberoemde uitspraak geworden en vrij vertaald kun je hem gebruiken als: “geeft dit mij een blij gevoel?” Als het antwoord ja is, mag het blijven. Is het antwoord nee, dan moet het weg. Uiteraard gaan we die dingen niet weggooien, maar we zoeken er een goede bestemming voor. Maak er iemand anders blij mee, verkoop de spullen of breng het naar de kringloop.

 

Vaste plekken

Een ander aspect van de KonMari-methode, is dat alle spullen in je huis de ruimte én een vaste plek moeten hebben. Een huis zou in de basis rustig moeten zijn, zodat je alle ruimte hebt om na te kunnen denken en je niet afgeleid wordt door zoekgeraakte items of rondslingerende rommeltjes. De manier waarop je de kast aanpakt, geldt eigenlijk als gouden regel door het hele huis. Elk bureau, moet worden leeggehaald, alle spullen uit een kamer verzameld en geordend. Hou daarbij vast aan de regel: wat heb je echt nodig, en wat welke spullen geven je een prettig gevoel. Niet bang worden van al die vuilniszakken die ineens klaarstaan voor de kringloop, doorpakken nu. Je zult zien dat een opgeruimd huis je ook een opgeruimd hoofd bezorgd.

Schoonmaken

Vergeet trouwens niet om je spulletjes gelijk even te reinigen als je ze toch van hun plek afhaalt. Klop bakjes uit, een lekker sopje eroverheen en alles is weer glimmend schoon.

Inruimen

Wanneer je weer gaat inruimen, zorg dan dat je een structuur aanbrengt in je kast. Zorg voor vaste plekken voor je spullen, en leg de spullen ook trouw weer terug op die plek. Zo hoef je nooit na te denken waar je je sleutels of de schaar ook alweer hebt gelaten.

Gebruik plastic opbergboxen

Ideaal voor speelgoed van de kids; de plastic opbergboxen van Ikea. Orden kleurpotloden, knutselspullen, klei, Playmobil, Lego en Duplo in grote en kleine opbergboxen. Zo kunnen de kinderen gericht kiezen voor een bepaalde speelgoedbox, die ze weer moeten opruimen, voordat ze de volgende tevoorschijn trekken. Scheelt een hele hoop rommel in huis.

Emotie komt laatst

Nog een laatste tip. Volgens de KonMari-methode moet je spullen met emotionele waarde het laatst opruimen. Begin je eenmaal met het inkijken van fotoboeken en liefdesbrieven, dan kom je nooit verder met opruimen. Begin er overigens wel aan, want ook daar valt vaak veel op te ruimen.

Heel veel succes met opruimen, en laat even weten of jij ook een opgeruimd hoofd krijgt van een opgeruimd huis!