Hoera, een winterbarbecue! - Mart
Home / Stories / Hoera, een winterbarbecue!

Hoera, een winterbarbecue!

Tijdens de lange koude winteravonden zoeken we al snel de warmte binnenshuis op. En dat is logisch..

Want wat is er makkelijker en comfortabeler om je lekker op de bank te nestelen terwijl de sneeuw buiten langzaam naar beneden dwarrelt. Toch missen we een heleboel moois, door zo naar binnen te kruipen. Want om echte avonturen te beleven moet je simpelweg lekker naar buiten.

Winters genieten

Wie houdt van prachtige winterse taferelen, warme haardvuren en heel veel gezelligheid, kan niet om de winterbarbecue heen. Deze vorm van barbecueën is vooral de laatste jaren sterk in opkomst in ons land. Maar onze noorderburen genieten al eeuwen van deze bijzondere manier van winters genieten.

buiten barbecuen

Wat moet je doen?

Een barbecue in een winters landschap klinkt natuurlijk prachtig, maar het betekent wel wat organisatie. En dat is helemaal niet erg, want je kijkt natuurlijk erg uit naar deze bijzondere happening. Zorg allereerst voor een paar aantrekkelijke uitnodigingen. Een invitatie zoals deze overtuigt je gasten er gelijk van dat een echte winterbarbecue een bijzondere gelegenheid is om eens anders naar die winterse avonden te kijken. O ja, vergeet je gasten niet te tippen dat ze schoenen met rubber zolen aantrekken. Zet deze tip ook in de uitnodiging aan je gasten. Het zou jammer zijn als optrekkende kou je gasten te snel weer naar binnen stuurt.

winter barbecue

Warm gedekte tafels

Naast de leuke uitnodigingen is het natuurlijk van belang dat je het voor je gasten zo comfortabel mogelijk maakt tijdens de barbecue. Zorg voor gezellig gedekte tafels, die qua sfeer helemaal aansluiten bij het winterse landschap. Een paar kaarsen, wat dennengroen en ‘placemats’ van houten schijven van een boomstam, geven je tafel een natuurlijke uitstraling. Erg leuk tijdens de winteravonden: hang een aantal witte lampions op boven en om de tafel. Wanneer je een paar bomen in de tuin hebt, is het leuk om een touwtje te spannen tussen de bomen, waar je de lampions aanhangt. Het zachte licht geeft een prachtige romantische uitstraling aan je tuin. 

winter

gedekte tafels

Gezellige vuurkorven

Om de boel goed warm te houden voor je gasten, kun je kiezen voor heaters. Nog leuker zijn natuurlijk een aantal vuurkorven. Zorg daarom dat je voldoende droog hout in huis hebt. Zorg dat om elke vuurkorf een aantal zitjes zijn. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van oude tuinstoelen, maar het is net zo eenvoudig om een aantal hooibalen op de kop te tikken en deze om de vuurkorf heen te zetten. Zo kunnen je gasten zich de hele avond lekker warmen bij het houtvuur. Leuk idee: zet een kist/krat klaar voor je gasten met dekens, mutsen en handschoenen. Zo ben je ervan verzekerd dat niemand het koud zal krijgen.

winterkorven

Op het menu …

In de winter scoort ‘stevige kost’ als erwtensoep, grote(re) braadstukken, kalkoen of zelfs wildgerechten beter dan lichte gerechten als vis en groenten.

Ook de glühwein mag natuurlijk niet ontbreken. Heerlijk warm en als je een beetje handig bent, maak je ’m zelf. Een alcoholvrij alternatief voor kids en non-alco’s is natuurlijk warme chocolademelk met een lekkere dot slagroom.

winterbarbecue

Marshmallows

Terwijl jullie gezellig keuvelen bij de warmte van het vuur, kunnen de kids aan de slag met marshmallows. Zorg dat je een aantal dunne, puntige stokken klaar hebt liggen. Prik daar een drietal marshmallows aan en rooster deze even boven het vuur. Heerlijk voor in de warme chocolademelk.

marshmallows