Gouden slaaptips. Tip 4: Kies je kussen! - Mart
Home / Stories / Gouden slaaptips. Tip 4: Kies je kussen!

Gouden slaaptips. Tip 4: Kies je kussen!

Wakker worden met een stijve nek is een crime. Dat is duidelijk. Want de hele dag voelen dat je überhaupt een nek hebt, en deze vervolgens ook niet optimaal te kunnen gebruiken, vergt heel wat energie.

Gelukkig kun je dit soort geintjes vaak goed voorkomen door het gebruik van een goed kussen. 

Er zijn verschillende oorzaken voor stijve spieren na een nachtje rust. Zo kunnen je spieren last hebben gehad van tocht. Een tochtig windje langs je nek, terwijl je slaapt, zorgt er namelijk voor dat je spieren extra hard moeten werken om warm te blijven. Daardoor raken je spieren overbelast en gaan ze pijn doen. 

Gouden slaaptips

Goede slaaphouding

Maar nog belangrijker dan het vermijden van tocht, is een goede slaaphouding. En voor een optimale slaaphouding heb je niet alleen een goed matras, maar ook een stevig kussen nodig. De belangrijkste taak van het kussen is je nek tijdens de nachtrust goed te ondersteunen. Zo worden je nekspieren optimaal ontlast, en komen ze helemaal tot rust. Zo voorkom je hoofd- en spierpijnklachten als gevolg van een verkeerde houding.  

Opschudkussen of voorgevormd kussen?

Er zijn twee soorten kussens. Het ‘opschudkussen’ en het voorgevormde kussen. Opschudkussens worden in de meeste gevallen gevuld met dons of veren. Doordat het materiaal vrij zacht is, zal je hoofd iets dieper in het kussen liggen dan bij een voorgevormd kussen. Een opschudkussen ligt vaak lekker zacht en geeft een warm gevoel, maar het ondersteunt het hoofd en de nek niet goed. 

Voorgevormde kussens worden gemaakt van latex of traagschuim. Deze kussens zorgen voor een goede ondersteuning van je hoofd. Hierdoor worden je hoofd- en nekspieren goed ontlast en zul je heerlijk uitgerust wakker worden. 

Gouden slaaptips

Donskussen

De meeste experts raden overigens een kussen gevuld met donsveertjes aan. Deze vulling wordt aangeraden, omdat je het kussen goed kunt kneden naar jouw specifieke wensen. Het is zowel zacht als stevig genoeg. De combinatie 50 procent dons en 50 procent veren werkt het best. Daarbij zorgen de veren voor de steun en het dons voor de zachtheid. 

Gezondheidskussen 

Natuurlijk kun je ook nog kiezen voor een echt gezondheidskussen, zoals het boekweitkussen. Een boekweitkussen geeft meer stevigheid dan kussens met een andere vulling, zoals dons, veren, traagschuim of andere synthetische vulling. Hierdoor zorgt een boekweitkussen voor een optimale ondersteuning van hoofd en nek. De boekweitdoppen passen zich tevens aan de vorm en het gewicht van je hoofd en nek aan. 

Zodoende kan je lichaam beter ontspannen en zullen je spieren tot rust kunnen komen tijdens de nacht.

Bij het kiezen van een kussen, is het belangrijk dat je het kussen afstemt op je matras. Lig je met je schouder hoog op een hard matras, dan heb je een vrij hoog kussen nodig. Is het matras wat zachter en lig je wat lager, dan heb je een lager kussen nodig.