De kunst van loungen - Mart
Home / Stories / De kunst van loungen

De kunst van loungen

Loungehoek, loungebank, loungekamer. Ik heb in het woordenboek de betekenis van ‘loungen’ opgezocht en daar staat: de tijd lui of zonder iets te doen doorbrengen.

Loungen is dus relaxen, ontspannen, gewoon even helemaal niks aan je hoofd. En als het goed is dan kunnen we dat allemaal uitstekend doen in ons eigen huis.

Comfortabel en rommelig

Om echt te kunnen loungen hebben we comfort nodig. En comfort betekent niet per se een stijlvol, strak en netjes huis (hoe mooi en fijn dat ook is). Echt comfortabel is een zachte plofstoel, een comfortabele hangbank, kussens of een kleed op de vloer waar je lekker op kunt liggen lezen. Een deken op de bank en dan niet perfect gedrapeerd over de leuning, maar gewoon gezellig, uitnodigend, bijna rommelig.

loungen in je huis

Nestelen, lezen, uitrekken, dagdromen

Loungen hoeft natuurlijk niet altijd op een bank of stoel te gebeuren. Relaxhoekjes kun je ook creëren in een hangende stoel of een gezellige nis in het raam, dikke kussens erin en dagdromen maar. Niets is te gek, alles kan. Je lekker nestelen, lezen, uitstrekken en je ogen dichtdoen…

loungen - schommelstoel

De relaxte buitenkamer

Bij het maken van binnenkijkreportages valt mij op dat de extra buitenkamer (een ruimte achter het huis die bijna deel uitmaakt van de tuin) een volwassen ruimte is die alleen net iets minder netjes is ingericht dan de rest van het huis. Maar het is er niet minder gezellig en dus een stuk relaxter! In die buitenkamer is het interieur gewoon wat makkelijk dan in de rest van het huis. Een doorleefde Chesterfield, stapels kussens op de vloer, een grote hocker waar je lekker met je voeten op mag liggen.

Schommelen in de tuin

In de zomer wordt de tuin of het terras een verlengstuk van je huis. Loungen in de tuin is dan: drankjes drinken, een hapje eten, voetjes van de vloer, starend naar de blauwe lucht of de sterrenhemel. Vanaf je deckchair, loungestoel of zacht schommelend. Want de ultieme loungeplek in de tuin is natuurlijk de hangmat.

Het juiste peertje

De laatste jaren zijn we ons soms net even iets te bewust geworden van bijna al onze keuzes in huis. Een ontwerper zei eens: “Met alle media-aandacht voor het interieur kunnen we nauwelijks nog een peertje verwisselen zonder ons af te vragen wat dat peertje over ons zegt. Doodvermoeiend.”

Laat de boel de boel

Iedereen heeft zo zijn eigen idee over de perfecte plek om niets te doen. En of je huis modern, traditioneel, leeg, gezellig vol of intiem is, ergens moet plek zijn die uitnodigt om de boel de boel te laten en lekker te gaan luieren. En bedenk: een relaxplek kan nooit té comfortabel zijn.

(Bronnen achtereenvolgend: desiretoinspire.net, blogspot.com, vibekedesign.blogspot.nl, theurbnite.com )