De keuken als leefruimte! - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

De keuken als leefruimte!

castle-stones

Door alle binnenkijkreportage die ik maak, mag ik letterlijk en figuurlijk een blik werpen in de Nederlandse keukens. En die zijn leuk!

Zo was ik laatst op bezoek bij mensen die aan de ‘klassieke’ open keuken een geheel eigen draai hadden gegeven, door een mooie, maar ook functionele kast tussen het kook- en woongedeelte te plaatsen.

Landelijke keukens

Kast als muur

De keuken zelf was strak en sober ingericht met enkel stoere materialen. Dus eikenhouten kastjes, een zwart hardstenen blad en zachtgrijze wanden. De kast vormde de eyecatcher en was zwart geverfd. Fantastisch. Aan de kant van de keuken was er voldoende opbergruimte voor borden, pannen, kookboeken, een magnetron (verstopt achter een deurtje) en ander gezellig keukenspul.

Landelijke keuken

Persoonlijke toets

Aan de kamerzijde, daar waar het gezin at, was de kast egaal zwart gehouden en diende de achterkant van de kast als een wand waarop met krijt geschreven kon worden en een paar fotolijstjes zorgden voor een persoonlijke toets. In dit huis groeide het meubilair van de keuken en de kamer naar elkaar toe. Twee gescheiden werelden werden op een subtiele wijze één. En dat creëert veel rust en sfeer in huis.

Landelijke keuken

Hout!

De keukenkastjes zijn altijd enorm sfeerbepalend, maar je moet ook de vloer niet onderschatten! Wie van landelijk houdt kan kiezen voor een houten, al dan niet tweedehands, vloer. Vergeet niet om het hout vooraf te behandelen, zeker bij het aanrecht, want anders wordt het erg vlekkerig. Je kunt er ook voor kiezen de planken niet helemaal tot aan het aanrecht door te laten lopen, maar daar te kiezen voor tegels of terrazzo.

Blokpatroon

Een andere mogelijkheid is een complete terrazzovloer, Belgisch hardsteen, Castle Stones of, leuk, budgettechnisch aantrekkelijk én traditioneel, een geblokte tegelvloer. Zo’n blokpatroon staat supergezellig maar is ook overheersend. Dus zorg ervoor dat de tint van de muren ondergeschikt is. In de landelijke keukens van nu zijn de kleuren vaak al rustig en gebaseerd op vergrijsde natuurtinten, dus dat zit al snel goed.

Lang aan tafel

Misschien is hoogwaardige inbouwapparatuur niet direct het eerste waar je aan denkt bij sfeer, maar het speelt hierbij wel een vooraanstaande rol. Zij neemt je namelijk een groot deel van het dagelijks keukenwerk uit handen en maakt het mogelijk dat jij de mooiste gerechten op tafel te zet en eerder en langer kunt genieten van dat kopje thee aan tafel. Die apparaten kun je gewoon laten zien of subtiel wegwerken achter dezelfde frontjes als je keukenkastjes.

Sfeervol tafelen

Magnetron uit zicht

Boven onze inbouwkoelkast zit een kastje waarin wij al jaren een magnetron hebben staan. We gebruiken hem niet vaak, maar ’t is toch handig. Er was in dat kastje, boven de magnetron, nog ruimte over voor een plank. Daarop liggen de thee- en handdoeken, vaatdoekjes en schorten. In het ‘plafond’ van het kastje zitten gaatjes (die wij niet zien want de complete kast is groter dan dat wij zijn, zodat de warme lucht van het apparaat weg kan. Dit is natuurlijk een heel eenvoudige manier om een niet al te aantrekkelijk apparaat subtiel uit het oog te werken. Maar hij voldoet uitstekend

Positief gevoel

De keuken is tegenwoordig echt dé centrale leefruimte in huis. Want in de hedendaagse keuken wordt niet meer alleen gekookt en gegeten, maar vooral geleefd. Dus zorg voor een stijl die bij jullie past en voor een sfeer waar je helemaal happy van wordt. Want een fijn huis geeft je een positief gevoel!

Reageer

 • Griet Bootsma
  18 december 2017

  https://pin.it/atjn4ijwx7kkn3 goedenavond, ik hoop dat de link goed is gekopieerd ... ik zou heel graag willen weten welke kleur grijs er op deze keuken zit. Alvast heeeel hartelijk dank voor een reactie.

  Met hartelijke groet uit Friesland van Griet Bootsma

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  22 december 2017

  Dag Griet,

  Bedankt voor je reactie. Het is lastig om van een foto de exacte kleur af te lezen.Kleuren op foto's vertekenen vaak. Wij raden je dan ook aan om onze showroom een keer te bezoeken. Alle kleuren hebben wij hier op A-4 formaat liggen en bij daglicht heb je dan een perfecte kleurstelling. Hartelijk welkom !

  Beantwoorden