5 tips om je huis opgeruimd te houden tijdens de lockdown - Mart
Home / Stories / 5 tips om je huis opgeruimd te houden tijdens de lockdown

5 tips om je huis opgeruimd te houden tijdens de lockdown

Nu de kids tijdens de lockdown de hele dag thuis zijn, merk ik dat het een stuk sneller rommelig wordt. Doordat de kids de hele dag in huis spelen -en dat moet ook lekker kunnen- ligt de grond bezaaid met speelgoed overdag. Helemaal niet erg zou je zeggen, want eind van de dag gaat de bezem erdoorheen, en ruimen we met z’n allen de boel goed op.

Absoluut waar. Toch moet ik je zeggen, dat ik met vier kids in huis wel even goed ben gaan nadenken hoe ik het zo geordend mogelijk ga houden. Voor de duidelijkheid; dat betekent niet dat ik de hele dag achter mijn kids aan ga lopen om de boel op te ruimen, of te poetsen, want ik geloof niet dat het daar veel gezelliger van wordt. Wel merk ik bij mezelf dat die orde in huis, ook veel rust geeft in mijn hoofd. Dus hoe vind je daar de balans in?

Tip 1: Geen rommel in de woonkamer!

Ik vind het dus heerlijk om af en toe geen rommel om me heen te hebben. Dus heb ik de simpele regel gesteld dat er in het zitgedeelte van de woonkamer -dat wat lager ligt dan de keuken en eetkamer- niet gespeeld mag worden. Zo houdt ik een ruimte over waar het opgeruimd blijft, en waar ik heerlijk kan ontspannen met mijn bakkie koffie, terwijl de kids heerlijk door kunnen spelen in de grote (eet)keuken. Daarbij speelt ook een rol dat ons huis daar ook uitstekend voor leent, omdat de keuken, eetkamer en het speelgedeelte groot genoeg zijn om lekker te ravotten en ze mij kunnen blijven zien als ik even in de woonkamer zit.

Tip 2: De speelgoedhoek

De gouden uitvinding is de speelgoedhoek. Hoe groot of hoe klein je huis ook is, er is altijd wel een hoekje wat je kunt gebruiken voor een lekker speelkleed -ik heb er bijvoorbeeld een oude pers liggen- en wat mandjes met speelgoed neer kunt zetten, waar ze heerlijk mee kunnen spelen. Ik merk dat de kids bij mij standaard naar de speelgoedhoek lopen zodra ze ’s morgens beneden komen. Buiten het feit dat je daarmee je speelgoed concentreert op een plek, geeft het voor de kinderen ook een veilig en overzichtelijk afgebakend gedeelte waar ze spelen.

Tip 3: Zoek je speelgoed uit!

Een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt is om mijn speelgoed te ordenen en uit te zoeken. Doordat we zoveel speelgoed hadden, merkte ik dat de kinderen moeilijk aan spelen toekwamen. Er was teveel, en het was bovendien niet netjes geordend. De eerste stap was daarom het ordenen in mandjes -ik heb van die Hema-exemplaren. Zo heb ik pas een heleboel Playmobil op marktplaats gezet en een mandje met 1 thema overgehouden. Daarnaast heb ik al mijn plastic speelgoed -behalve Playmobil en Duplo- de deur uitgedaan. De stelregel is dat ik van elk soort, maximaal een mand vol wil hebben. Behalve met de houten spoorbaan is dat prima gelukt. Zo houdt je niet alleen voor de kids, maar ook voor jezelf overzichtelijk.

Tip 4: De speelgoedkast

Echt, dé oplossing tegen speelgoed in de kamer: de speelgoedkast. Toevallig heb ik er pas een op maat laten maken -kun je bij Mart zo laten doen. Zo’n exemplaar waar alle gesorteerde mandjes exact inpassen en op elkaar gestapeld kunnen worden. En om het geheel compleet te maken, heb ik de kast gecombineerd met een houten speelgoedkist en een bureautje. Ideaal moet ik je zeggen. Het ontwerp van de kast past perfect in mijn interieur, dus je hebt niet het gevoel dat het een ‘speelgoedkast’ is. Echt ideaal mijns inziens. Eind van de dag is het opruimen geblazen, gaan de deuren van de kast dicht, et voila, weg speelgoed, en is het huis weer voor mij (en mijn man natuurlijk).

Tip 5: Speelgoed in de gang of op de kinderkamer

Vaak spelen kinderen op een bepaalde leeftijd maar met bepaald speelgoed. Je kunt er daarom voor kiezen om maar een deel van het speelgoed in de kamer neer te zetten. De rest kun je bijvoorbeeld in een mooie kast in de gang zetten. Staat het ook niet in de weg. Het grote speelgoed past daar prima bovenop.

Liever speelgoed in de kinderkamer? De ruimte onder de bedden is een loze, lege ruimte die om een invulling vraagt. Je hebt van die handige, platte, rechthoekige bakken met deksel op wieltjes die zich hiervoor perfect lenen. Vooral het feit dat je deze eenvoudig onder het bed vandaan rolt is een meerwaarde. Ook moet je alle leesboekjes in de slaapruimte ergens kwijt. Op een grote stapel kan natuurlijk altijd, maar je kan hiervoor een bibliotheekbak/ kist voor maken. Een andere oplossing is een boekenrek,

Zo, dat was het wel even voor nu. Ik kan me voorstellen dat je misschien nog wat specifieke vragen hebt over het op maat laten maken van een kast. Deze vragen kun je gerust aan ons stellen. Maak even een online afspraak via de website of bel ons even. Dan kun je al je vragen stellen over de mogelijkheden voor bij jou thuis.