5 oplossingen voor rondslingerend speelgoed - Mart
Home / Stories / 5 oplossingen voor rondslingerend speelgoed

5 oplossingen voor rondslingerend speelgoed

Ik werd er dagelijks dol van. Als moeder van vier kinderen had ik het gevoel dat ik elke dag achter de feiten aanliep. Ruimde ik het ene op, lag er wel weer wat anders op de vloer. Legoblokjes, Playmobil, knutselspullen, strijkkraaltjes, het is een eindeloze stroom aan spulletjes die alleen maar voor rommel lijken te zorgen. Tot ik de podcast ‘heerlijk minimaliseren’ luisterde. En daar begon voor mij de oplossing.

Feit: met kinderen in huis voorkom je rondslingerend speelgoed overdag niet. Maar je kunt wel wat doen aan de hoeveelheid en aan de manier van opbergen. In deze blog geef ik vijf oplossingen voor rondslingerend speelgoed, die mij hebben geholpen overzicht aan te brengen.

Oplossing 1: Minimaliseren

Zo’n jaar geleden kwam ik in aanraking met de podcast Heerlijk minimaliseren. Deze podcast heeft mij enorm geholpen in het creëren van overzicht in mijn spullen. Het idee van Heerlijk minimaliseren is om alleen spullen in huis te hebben waar je van geniet en die je echt gebruikt. Het betekent dus niet dat je nooit meer iets koopt, maar dat je nooit meer zomaar iets koopt.
En met de lessen van deze podcast in mijn hoofd ben ik aan de slag gegaan met het speelgoed. Ik gaf weg waar de kinderen nooit meer mee speelden, deed een deel naar de kringloop en gooide kapotte dingen weg. En zo ontstond er een overzichtelijke hoeveelheid van verschillende spullen waar mijn kids echt blij van werden. Het resultaat? Ze speelden meer en intensiever.

Inmiddels is dat minimaliseren een onderdeel van mijn leven geworden. Ik koop niet meer zomaar raak, maar bedenk bij verjaardagen welke spullen er een mooie aanvulling zijn op de dingen die ze al hebben. Daarnaast gaat er altijd wat uit, als er weer wat in komt, zo houd je een mooie balans in de hoeveelheid speelgoed en blijft het geordend.

Oplossing 2: De speelgoedkast

Nu het speelgoed geordend en geminimaliseerd was, werd het tijd voor een centrale plek om het in op te bergen. Bij ons is dat de speelgoedkast. Wij kozen ervoor om een praktische brede kast te laten maken, met vier deuren en verschillende planken. Je kunt uiteraard kiezen voor een kast die jij mooi vindt en die een aanvulling is op jouw interieur. Denk bijvoorbeeld aan een landelijke buffetkast. Je kunt ook kiezen voor een lagere kast, waar de kinderen eenvoudig hun speelgoed uit kunnen pakken. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de opbergmeubels van Bibelotte, die niet alleen een supertoffe uitstraling hebben, maar ook nog eens heel praktisch en multi-inzetbaar zijn. Je kunt de opbergmeubels van Bibelotte vinden op https://bibelotte.nl/multifunctionele-opbergmeubels.

Oplossing 3: Onder het bed

Een andere mogelijkheid – waar ik overigens niet echt voorstander van ben – is het speelgoed onder de bedden wegwerken. Uiteraard heb ik het hier over een bed met lades of bakken, zodat het speelgoed daar netjes in weggelegd kan worden. Nadeel hiervan is dat het snel een rommel wordt, of dat het gaat stoffen.

Oplossing 4: Doe het in een potje

Een leuke manier om stempeltjes, kralen, stokjes of schaartjes op te bergen, is door het in doorzichtige potten te doen. Op die manier heb je makkelijk overzicht in of buiten de kast en weten je kids direct wat ze moeten hebben; wat ook weer rommel voorkomt. Je kunt er ook voor kiezen een paar potten op een speel- of knutseltafel te zetten. Dat staat nog gezellig ook.

Oplossing 5: Toy Rotation

Een andere manier om je speelgoed overzichtelijk te houden, is toy rotation. Dit staat voor het omruilen van speelgoed. Letterlijk vertaald: speelgoedrotatie. Dit betekent niet het omwisselen van speelgoed met klasgenootjes, maar juist het speelgoed dat je kind al heeft.
Een deel berg je (tijdelijk) op – bijvoorbeeld op zolder of in de schuur – en de rest zet je in de speelhoek. Tijdens deze ‘fases’ kijk je welk speelgoed de meeste aandacht krijgt. Zo weet je na een tijdje precies waar je kindje het liefst mee speelt. Als het tijd is voor de toy rotation, zorg er dan voor dat het speelgoed ook daadwerkelijk zichtbaar is. Hoewel het ontzettend handig is om alles in een grote speelbox op te bergen, maakt dit het niet ‘aantrekkelijk’ voor je kind om hieruit iets te kiezen. Je zult zien dat je kind heerlijk speelt. Bovendien blijft de hoeveelheid overzichtelijk, zodat het opruimen een stuk sneller en makkelijker gaat.