Veranda - Mart
Home / Stories / Veranda

Veranda

couleurlocale.eu

Ik ben een buitenmens. Zelfs zo erg, dat ik na een dag binnen zitten, naar buiten moét. Al kan ik maar even een paar minuten mijn neus in de frisse lucht steken, want een dag zonder buitenlucht is voor mij een dag niet geleefd.

Omdat ik niet altijd tijd en vooral zin heb om de straat op te gaan, hebben mijn man en ik een ideale tussenoplossing bedacht; een veranda. Een plek, waar je zowel in de zomer als de winter heerlijk kunt vertoeven en op een leuke manier aan die frisse neus kunt komen.

veranda-in-jehuis
flemarie.fr

Tijdens elk weertype is de veranda mijn favoriete buitenplek. Regen of zon of zelfs een beetje sneeuw, de veranda is de perfecte plek om de buitenlucht op te snuiven en even lekker te mijmeren over de dag.

Met een paar goede heaters, kun je er ook tijdens de winterdagen prima een uurtje doorbrengen. In de winter is de veranda dan ook volop ingericht in wintersfeer. Een paar heerlijke stoelen met zachte schapenbontjes, een stoere houten salontafel voor de warme chocolademelk met slagroom en een paar weervaste lampions, die tijdens de avonden een gezellig licht uitstralen.

landeijk-wonen-veranda
houseofturquoise.com

Stijlen veranda’s

Veranda’s zijn er in diverse stijlen; van een klassieke tot een strak minimalistische variant. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een aluminium terrasoverkapping of schuifpui. Het is daarom belangrijk dat je je eerst goed oriënteert wat er bij jouw tuin past. Ook de houtsoorten die de bouwer kan gebruiken zijn verschillend. Zo kun je kiezen voor een zeer duurzame houtsoort als eiken, maar kun je ook bouwen met goedkopere houtsoorten. Wanneer je kiest voor een goedkopere houtsoort, is het wel belangrijk rekening te houden met intensief onderhoud van de veranda.

Waar moet je op letten?

Om een veranda aan je huis te bouwen, moet je natuurlijk voldoende ruimte ter beschikking hebben. Maar ook al heb je een kleine tuin, niet getreurd, want een echte verandabouwer kan ook in jouw kleine tuin al snel een prachtige veranda kwijt. Natuurlijk is het wel belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon en de lichtinval in je veranda. De verandabouwer weet daar veel meer over. Je kunt hem alles vragen wat betreft de wensen voor jouw nieuwe stekkie.

Een veranda bouwen kost natuurlijk behoorlijk wat. Wil je geld besparen? Dan komt een man met twee rechterhanden goed van pas. Op internet vind je diverse handleidingen voor het zelf bouwen van een veranda.

verandas-aan-je-huis-hout
lifeoutdoorliving.nl

Inrichting veranda

De stijl van de inrichting van je veranda is natuurlijk helemaal jouw keus. Je kunt kiezen voor een flinke loungeset, of juist een paar klassieke stoelen. Wanneer je graag buiten eet met je gezin, is het praktisch om juist een flinke eettafel op de veranda te zetten. Hou bij de inrichting wel rekening met het ontwerp van je tuin. Een kleurrijke tuin kan het best worden aangevuld met een eenvoudig ingerichte veranda. Te veel kleur kan overdadig en onrustig aandoen. Heb je een vrij neutrale tuin, dan kun je lekker experimenteren met verschillende kleuren. Zorg dat de accessoires die je gebruikt goed bij elkaar passen. Eenduidig gebruik van accessoires zorgt voor ruimte en rust. En dat is wat je natuurlijk wilt in je veranda.