Tuintijd! - Mart
Home / Stories / Tuintijd!

Tuintijd!

Ik vind tuinieren heerlijk, of het nu het verzorgen van een paar potten met kruiden is of het opgraven van aardappelen, het snoeien van rozen of het planten van bollen in mijn tuin.

Met het fantastische weer dat we de afgelopen tijd hebben gehad (wel fris, maar met een stralende zon en strakblauwe lucht), krijg ik vanzelf zin om in de tuin aan de slag te gaan.

Hoofdprijs gewonnen

Toen wij in 1999 net in ons huis woonden, viel mijn oog op een prijsvraag die werd uitgeschreven in een tuintijdschrift. Je moest een ontwerp maken voor je eigen tuin. De hoofdprijs was het gratis aanleggen van dat ontwerp. Drie keer raden…ik won. Maar er zat een addertje onder het gras. Het aanleggen was wel gratis, maar de beplanting niet. Uiteindelijk was het goedkoper om de tuin door een lokale hovenier aan te laten leggen.

Spitten, mesten, planten

Van dat ontwerp hebben we nog steeds erg veel plezier. En achteraf kan ik zeggen dat het erg leuk is om je eigen tuin te ontwerpen. Je weet zelf namelijk als geen ander wat de mooiste plekjes zijn om te zitten en je kunt precies die bloemen en struiken planten die jij wilt. Alvorens je druk begint te spitten, bemesten en planten gaat kopen, is het goed eerst na te denken over het ontwerp en een plattegrond te maken. Je wilt per slot van rekening nog jarenlang van je tuin genieten.

Tuinen

Binnen genieten van buiten

Het is misschien wat ouderwets, maar het is het handigst om voor je plattegrond gebruik te maken van ruitjespapier. Twee ruitjes staan voor een meter, vier ruitjes staan voor een vierkante meter. Geef op de plattegrond aan waar leidingen en kabels liggen, in verband met het eventueel aanleggen van een vijver, het planten van bomen en bijvoorbeeld het aanleggen van tuinverlichting of een automatische tuinberegening. Om binnenshuis ook te kunnen genieten van de geuren die je bloeiende bloemen gaan verspreiden is het ook handig om aan te geven waar deuren en ramen zitten en of deze naar buiten toe openen.

tuin plategrond

Zon en schaduw

Let gedurende een bepaalde periode (bij voorkeur voorjaar en zomer) goed op de tijden en waar de zon in jouw tuin schijnt. Datzelfde geldt voor schaduw. Geef de zon- en schaduwrijke plekken en tijden aan op je plattegrond en neem deze mee als je op zoek gaat naar bloemen, planten en struiken en bij het bepalen van de plek voor het terras, de zithoeken en bijvoorbeeld de vijver.

tuin ontwerp

Plek voor een hangmat?

Maak met het gezin een lijstje met wensen. Komt er een vijver, willen we gras, hoeveel bloemborders moeten er komen? Waar komt het terras, of worden het misschien wel twee of meer terrassen? Is er plek voor een hangmat? Houdt rekening met kinderen, zij moeten een eigen speelplek hebben. Wil jij al jaren zelf bloemen en planten kweken? Dan is het nu de kans een plek voor een kasje te creëren. Of moet er een opslagplaats komen voor het openhaard hout? En houdt ook rekening met de minder gezellige dingen: de vuilcontainers, de eventuele droogmolen, een plek om tijdelijk de fietsen te kunnen stallen en de paden waar je eventueel met de fiets overheen moet.

Hangmat

Open tuin bezoeken

Je kunt erg veel inspiratie voor je eigen tuin opdoen door een aantal ‘open tuinen’ te bezoeken. Trotse tuinbezitters houden een aantal dagen per jaar open huis in hun tuin. Je komt er beslist met een enorme hoeveelheid ideeën voor je eigen tuin van terug. Houdt in deze periode de tuinbladen in de gaten om te weten wanneer welke tuinen geopend zijn. Diezelfde tijdschriften zijn ook super inspirerend om haalbare stylingtips op toe doen.

Witgekalkte buitenmuur

Je hoeft echt niet op het platteland te wonen om te kunnen genieten van de vredigheid en de rust van een buitenruimte. Zelfs de piepkleinste stadstuin leent zich voor een subtiel ontwerp. Met verweerde tuintegels, een doorleefde tuintafel, een witgekalkte buitenmuur, klimop, rozen en kamperfoelie kun je ontsnappen aan de drukke beslommeringen van alledag en genieten van een relaxmoment in de zon.

(Bronnen: Foto 1 pouted.com, Foto 2 flickr.com, , Foto 3 pinterest.com, Foto 4 indulgy.com, Foto 5 freelancephotostylist.blogspot )