Landelijk antiek - Mart
Home / Stories / Landelijk antiek

Landelijk antiek

Laten we eerlijk zijn. Bij antiek het woord antiek stellen ons oeroude schilderijen voor, zien we ouderwets tikkende klokken in gedachten en grote beelden en Perzische tapijten in een groot oud huis.

Maar niets is minder waar. Antiek kent namelijk vele vormen. Zo is brocante (helemaal hip tegenwoordig) ook een vorm van antiek. En zeker wanneer je antiek combineert met een strakke landelijke stijl is het ineens een stuk eigentijdser dan je denkt.

Wat is antiek?

We noemen een voorwerp antiek als het aan verschillende voorwaarden voldoet. Zo moet het met mensenhand gemaakt zijn (dus niet via een fabricageproces) en het voorwerp moet in elk geval ouder zijn dan 100 jaar (hoewel in sommige gevallen de grens ligt bij 75 jaar). Antiek is overigens niet hetzelfde als kunst. Bij kunst gaat het om de uitzonderlijke en unieke kwaliteit van een voorwerp of product, terwijl het bij antiek voornamelijk om de ouderdom gaat.

Landelijk antiek

Klassiek antiek

Er zijn verschillende soorten antiek. Zo spreken we bijvoorbeeld van klassiek antiek in het geval van oude klokken, tapijten, waardevol meubilair, keramiek, boeken en schilderijen, die een leeftijd hebben boven de honderd jaar. Dit klassieke antiek is vaak in de oude staat en wordt ook niet zozeer gebruikt als gebruiksvoorwerp, maar wordt tentoongesteld om van de ouderdom en de authenticiteit te genieten. Klassiek antiek vind je daarom vaak in de klassieke interieurs. Interieurs die vrij tijdloos zijn en niet onderhevig zijn aan trend. Vergelijk het klassieke interieur van 100 jaar geleden maar eens met een echt klassiek interieur van nu. Je zult zien, dat buiten de moderne gebruiksvoorwerpen dit interieur vrij hetzelfde is als vroeger.

landelijk antiek

Curiosa

Curiosa is net weer wat anders dan antiek. Het zijn weliswaar oude voorwerpen, maar ze zijn ook nog eens heel bijzonder. Zo bijzonder dat iemand besluit om ze te gaan verzamelen. Curiosa is eigenlijk per definitie zeldzaam. Denk bijvoorbeeld aan de eerste serie Kuifje-strips of het eerste schilderij van een bepaalde schilder. Curiosa is misschien leuk en bijzonder, maar vaak niet waardevol genoeg om voor echt antiek door te gaan. Bovendien hoeft curiosa niet ouder te zijn dan 75 jaar.

landelijk antiek

Brocante

We kennen ze allemaal; die oeroude Franse linnenkast die een stoere verfbeurt heeft gekregen, de oude koffers die een nieuw leven als decoratiemateriaal worden gebruikt of dat oude bidstoeltje, dat nu dient als eyecatcher in de gang. Kortom, allemaal oude gebruiksvoorwerpen die een nieuw leven ingeblazen kregen. Brocante, noemen we deze opgeknapte gebruiksvoorwerpen. Omdat de uitstraling van brocante vaak authentiek is, zijn deze voorwerpen prachtig te combineren met jouw moderne landelijke interieur. Ze geven je interieur iets doorleefds en gezelligs.

brocante

Leuke antiekmarktjes

Antiek vind je voornamelijk op antiekmarkten en in kleine antiekwinkeltjes. Soms moet je er gewoon even tegenaan lopen. Als jij gek bent op antiek, curiosa of brocante, is het ontzettend leuk om eens een bezoekje te brengen aan een authentieke antiekmarkt. Zeker in de zomer zijn er talloze van deze marktjes te vinden in Nederland. Denk maar eens aan de goed bezochte antiekmarkt is het Lange Voorhout te Den Haag en de curiosamarkt op donderdag 16 en 30 juli en 13 augustus op het Marktplein in Apeldoorn. Bovendien vindt Op alle zaterdagen vanaf 27 juni t/m 8 augustus er in het hart van Deventer antiekmarkten plaats onder de naam ‘Een zomer lang, Brocante aan de IJssel’. Zowel in de Walstraat, door het schilderachtige Bergkwartier, als op en nabij het Grote Kerkhof, met de ambiance van de Provence.

landelijk antiek en brocante

Franse antiekmarkt

Ben je bereid wat verder te reizen voor een echte brocante markt? Dan is de Franse brocante markt in Lille zeker een bezoekje waard.

Deze markt begint op zaterdag 5 september om 14.00 uur en eindigt zondag 6 september 23.00 uur. Je vindt de markt bij L’Esplanade en tegen over de Champ de Mars, de Boulevard Jean-Baptiste en de Rue de León Trulin

(Bronnen: foto 1: spookyhome.tumblr.com, foto: 2,3 welke.nl, foto: 4 shanty-2-chic.com, foto: 5 herberslifestyle.nl, foto 6: belgianpearls.blogspot.nl)