Jouw landelijke stijl - Mart
Home / Stories / Jouw landelijke stijl

Jouw landelijke stijl

Landelijk wonen is een stijl die ontelbaar veel fans heeft, over de hele wereld. En dat laatste maakt deze interieurstijl erg leuk, want ieder land geeft een eigen draai aan ‘Landelijk Wonen’:

rustieke eenvoud in Amerika, comfortabel en cosy in Engeland, licht mediterraan in Frankrijk en Noord-Italië,  Moorse invloeden in Spanje en simpele eenvoud in de Scandinavische landen.

Stoer & sober

En in Nederland? Onze landelijke woonstijl is, als ik mag afgaan op de binnenkijkreportages die ik maak, eigenlijk in drie stijlen te verdelen. Heel erg trendy (mag ik dat woord wel gebruiken als het om landelijk wonen gaat?) is de stoere, sobere stijl. De bewoners van deze huizen gaan voor less is more, vergrijsde muren, kalkverf, olijfpotten, kruiklampen en grote stoere accessoires. Er wordt niet veel geschoven met de meubels, het is goed zo als het is. Het is een trend die we min of meer hebben overgenomen van onze zuiderburen en daar hebben we onze eigen, gezellige Hollandse draai aan gegeven. Het leuke is dat de fans van het stoere en sobere elkaar allemaal volgen via de blogs die ze schrijven. Daar houden ze elkaar op de hoogte van hun nieuwste aankopen en vondsten.

landelijk wonen

wonen landelijke stijl

Charmant brocante

Een andere stijl die steeds meer terrein wint is de brocante woonstijl. Hier geen donkere muren maar lichte huizen met witgeschilderde meubels, die al dan niet zijn doorgeschuurd of meubels waarvan je juist de houtkleur ziet, want ook dat is momenteel dé trend! Deze interieurs zijn als het ware aangekleed met charmante, oude accessoires en spulletjes uit grootmoeders tijd. Beboterd aardewerk van Regout, Maastricht en Frans serviesgoed in de keuken, mooie kanten kleden, Franse kamerschermen en paspoppen en een mooie bouti op het ijzeren spijlenbed (een bouti is een oude, doorgestikte sprei). Al deze aspecten geven de brocante woonstijl veel charme.

landelijke accessoires

landelijk wonen accessoires

Charmant boerenhuis

En als derde stijl is daar de Franse stijl. Eigenlijk is met deze stijl het landelijk wonen in ons land gestart; we hebben hem min of meer meegenomen van onze vakanties en al in de jaren tachtig kon je deze interieurs ook in de woonbladen zien. Bij het Franse (of Provençaalse) landelijk wonen moet je denken aan het boerenhuis op het platteland. Met ruwe stenen en blauwe luiken. Onvolkomenheden aan het huis worden omarmd want zij zorgen juist voor extra charme.

stoer wonen

landelijk wonen

Antiek spijlenbed

Wie denkt aan Frankrijk denkt aan lekker weer en daarbij hoort buiten eten. Een zomereetkamer onder de veranda is ingericht met een lange houten tafel en witgeschilderde boerenstoelen. Het tafelkleed is vrolijk, erop  staat een bos bloemen uit eigen tuin in een glazen pot. Aan het plafond hangt een kroonluchter met echte kaarsen. Onder het keukenraam zien we een klein antiek, ijzeren bed vol met vrolijke kussens. De perfecte plek om op het warmste moment van de dag even uit te rusten.

antiek spijlenbed

Rieten manden & boerenstoeltjes

Het hart van de Franse (plattelands)stijl is de keuken. Charmant dankzij de eenvoudige uitrusting. Het keukengerei – koperen pannen, messen, aardwerken potten – staat in het zicht en een grote servieskast, voorzien van een oude verflaag, toont alle borden, schalen, kommen en glazen die in de loop van de jaren zijn verzameld. Grote rieten manden en boerenstoeltjes maken deze stijl compleet.

wonen landelijke stijl

Thuis voelen

De landelijke woonstijl is er een van alle tijden en laat zich overal toepassen. Welke richting je ook kiest – het stoere sobere, brocante of Frans landelijke – landelijk wonen is niet alleen mooi in dat verbouwde boerderijtje op het platteland of in het prachtige buitenhuis in Toscane, maar staat ook prachtig in jouw strakke nieuwbouwhuis of je knusse starterswoning. Het is echt een stijl die zich overal thuis voelt!

(Bron beelden: Mart Kleppe)