Hoera, een serre! - Mart
Home / Stories / Hoera, een serre!

Hoera, een serre!

Nee, wij hebben er geen, maar wat zou ik er graag een hebben: een serre. Zo’n heerlijke, zonnige, extra kamer, waarin ik mijn bureau zou kunnen zetten.

Of waar de jongens een eigen speelhoek krijgen. Of waar we de tv kunnen neerzetten met een fijne plofbank, of…

Jaren-zeventig-sloophamer

Inspiratie te over. We hebben er wel eens over nagedacht om een serre aan de voorkant van ons huis te laten bouwen. Op oude foto’s, ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt, staat ons huis met een veranda aan de voorzijde. Helaas is die lang geleden door de ‘jaren-zeventig-sloophamer’ gesloopt. De sufferds. Op de plek van die veranda zou een serre kunnen komen. Maar we vinden het zo’n gedoe, zo’n verbouwing en dan moeten de leilindes uit de voortuin. Dus het blijft bij ons bij dromen.

Buiten Serre aan je huis

serre aan je huis

Buiten wordt binnen

Nederland staat bekend als een koud kikkerland. Van de 365 dagen per jaar kunnen we er gewoonlijk zo’n 50 buiten in de zon zitten, als we geluk hebben. Dus wanneer je besluit een serre aan het huis te bouwen, krijg je niet alleen meer ruimte in huis, maar duren de zomers langer en de winters korter. Want wat voor een weer het ook is, met een serre zit je het hele jaar door min of meer buiten, maar met het comfort van binnen. Dankzij dubbelglas, vloerverwarming, isolatiemateriaal en radiatoren. En vanaf het vroege voorjaar zet de deuren van de serre open en wordt buiten binnen en binnen buiten.

serre

Lekker licht

En wat kun je zo’n serre leuk aankleden! Het mooiste interieurspul komt fantastisch tot z’n recht in zo’n heerlijke lichte ruimte. Zo lijkt mij de serre de ideale plek voor zo’n hippe rotan hangstoel. Gezellig kussentje of schapenvachtje erin en mij hoor je niet meer. Maar je kunt er ook een gezellige (zomer)zithoek creëren, met een fijne bank en stoel en eventuele boekenkast. Of zet je eettafel in de serre, met zicht op de tuin voelt het als een echte tuinkamer. Een serre kan ook worden ingericht als atelier of werkruimte. Omdat je vanuit je woonkamer zicht hebt op de serre is het misschien wel handig als je in dat laatste geval zorgt voor extra kastruimte. Zo kun je als je klaar bent de rommel uit het zicht opbergen.

Serre = meerwaarde

Een serre is een supergezellige ruimte die je huis echt meerwaarde geeft. En dat lukt nog beter als je van te voren goed nadenkt over wat je met de extra ruimte wilt bereiken: wordt van de serre een (aparte) tuinkamer gemaakt of wordt de ruimte bij de kamer getrokken? Of misschien maak je van jouw serre een grote woonkeuken? Waar het om gaat is dat de serre een comfortabele verblijfsruimte wordt waar je heel veel jaren plezier van gaat hebben.

(Bronnen achtereenvolgend: desiretoinspire.net, contentinacottage.blogspot.nl, bhg.com, martkleppe.nl, desiretoinspire.net )