
De haard: hotspot in huis!
Bron: homeadvisorhomesource.com
Nu de winterkou weer langzaam ons koude kikkerlandje binnensluipt, wordt het weer tijd om aan de slag te gaan met je winterhuis. Gezellige dikke kussens op de bank, de plaid weer op z’n oude plek, naar de winkel voor een paar nieuwe (geur)kaarsen en natuurlijk de haard weer lekker aan. Maar welke haard eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten haarden. Zo heb je bijvoorbeeld keus uit een gashaard, een houtkachel, een elektrische haard of een pelletkachel. Welk soort kachel je kiest, is afhankelijk van je wensen. Zo is een houthaard vaak knus, maar wel gebruiksintensief, een elektrische haard vooral heel erg makkelijk en kies je met een pelletkachel voor een hoog rendement. Om je een beetje op weg te helpen zetten we hieronder de voor- en nadelen van de verschillende kachels voor je op een rij.
Elektrische haard
Ideaal, zo’n elektrische haard. Je hebt er namelijk geen ventilatie- of rookkanaal voor nodig. Het enige wat je moet doen om deze haard te laten branden, is de stekker in het stopcontact stoppen. Deze haarden zijn dus praktisch overal te plaatsen. Nadeel is wel dat een elektrische weinig warmte afgeeft en bovendien wat minder realistisch is dan echt vuur. Maar goed, wanneer je voor gemak kiest, neem je dat gewoon voor lief.
Bron: decoholic.com
Open of gesloten houthaard
De originele houthaard blijft een echte sfeermaker. De geur van het brandende hout, de heerlijke warmte en de spelende vlammen; tijdens de herfst- en wintermaanden is de plek voor de haard favoriet. Houthaarden zijn grofweg te verdelen in twee soorten: De open of gesloten houthaard. Een open houthaard geeft warmte en brengt sfeer maar heeft slechts een laag rendement; Gemiddeld zo’n 10 tot 20%. Dit komt doordat de meeste warmte via de schoorsteen rechtstreeks naar buiten gaat. Wil je wel een hoog rendement, dan kies je voor een gesloten houthaard. Tegenwoordig kun je rekenen op zo’n 75 tot 85%. Doordat de haard gesloten is, ligt de temperatuur in de haard veel hoger dan bij de open houthaard. Hierdoor is de verbranding effectiever, mede dankzij de isolatie en bijna gehele verbranding van de rookgassen. Een duurzame manier van stoken dus!
Bron: finderskeepersmarketinc.blogspot.com
Houtkachel
De houtkachel is, net als de houthaard, een echte klassieker. Hoewel de houtkachel een tijdje minder populair is geweest, maakt hij nu weer een enorme comeback. Ook in Nederland worden tegenwoordig de gaafste modellen ontworpen. Kijk maar eens aan de Weltevree Stonestove (http://www.weltevree.nl/NL/collectie/stonestove) of de Jacobus kachel (jacobus.nl). Deze houtkachels hebben een prachtig modern en strak design, en bieden je dezelfde gezelligheid en warmte als de ouderwetse houtkachel.
Buiten z’n stoere uiterlijk biedt de houtkachel nog meer voordelen. Zo is de kachel zowel milieuvriendelijk, als betrouwbaar is. Bovendien geeft de kachel veel warmte af, en heeft de kachel een hoog rendement. Makkelijk aan te steken, en beregezellig! Een echte aanrader dus.
Bron: finderskeepersmarketinc.blogspot2.com
Speksteenkachel
De speksteenkachel is de duurzame kachel bij uitstek. Speksteen komt uit Brazilië en Scandinavië. Het magnesium in de steen zorgt ervoor dat warmte goed kan worden opgenomen. Wanneer de speksteenkachel eenmaal op gang is, kan ze urenlang een heerlijke warmte afgeven.
Pelletkackel
Gezellig, goedkoop, makkelijk in gebruik én eenvoudig in onderhoud. Dat zijn de belangrijkste troeven van de pelletkachel. Met slechts één druk op de knop krijg je het heerlijk warm. De kachel brandt op samengeperst hout, oftewel pellets, wat zorgt voor een efficiënte en duurzame verbranding. Bovendien zijn de pellets zelf erg betaalbaar.
Gashaard
De gashaard is een echte gemakshaard. Ze branden op verschillende soorten gas waarvan aardgas de meest voorkomende is. De gashaard vergt enorm weinig onderhoud en is bijzonder gebruiksvriendelijk. Zo kun je met één druk op je afstandsbediening al gezellig het vuurtje gezellig laten randen. Naast het gebruiksgemak is de gashaard ook erg zuinig en milieuvriendelijk. Kies je voor een ingebouwd model of een vrijstaande kachel? Of wil je liever een mooie schouw? Geen probleem. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Bron: weltevree.nl
Advies
Weet je nog niet goed welke kachel er precies bij jou past? Neem dan eens een kijkje bij een haardenspecialist, zoals de Haardenexpert. Zij kunnen je alles vertellen over de voor- en nadelen van verschillende soorten haarden en kachels.