Genieten in je eigen hamam - Mart
Home / Stories / Genieten in je eigen hamam

Genieten in je eigen hamam

Je badkamer is dé plek bij uitstek om eens goed te genieten en je lichaam tot rust te laten komen.

Genoeg reden om je badkamer eens wat extra aandacht te geven tijdens het inrichten. Om je wat inspiratie mee te geven, hebben we voor jou de mooiste landelijke badkamers op een rij gezet.

Tadelakt

Een van de grootste sfeermakers in de badkamer blijft tadelakt. Dit bijzondere type stucwerk vindt zijn oorsprong in Marokko. Tadelakt werd, volgens de overlevering, een paar duizend jaar geleden door de Berbers ontdekt. Deze bevolkingsgroep gebruikte tadelakt voor het afwerken van badhuizen en stoombaden. Deze vorm van stuken ontleent zijn naam aan de wijze waarop het afgewerkt wordt. Tadelakt is namelijk Berbers voor “masseren” of “inwrijven”. Traditioneel gezien gebeurt dit inwrijven door middel van een halfedelsteen, zoals agaat. Tegenwoordig gebruiken schilders doorgaans een spatel. Tadelakt is door zijn waterafstotende en stootvaste eigenschappen zeer geschikt voor natte ruimtes.

tadelakt

Natuurlijke materialen

Omdat je badkamer vaak uit ‘koude’ tegels bestaat, krijgt deze al snel een steriele uitstraling. Om je badkamer wat meer sfeer te geven, kun je gebruikmaken van natuurlijke materialen, zoals oud hout en riet. Zet eens een gezellig houten krukje neer en gebruik een grote rieten mand voor de was. Je zult zien dat de uitstraling direct verandert.

Oud houten planken

Een andere manier om je badkamer wat gezelliger te maken, is door een aantal oud houten planken aan de muur te bevestigen. Haal dat standaard badkamerkastje eens weg, en schroef op die plek een paar oud houten planken aan de muur. Je kunt de planken prima gebruiken om je handdoeken (opgerold) neer te leggen. Daarnaast bieden de planken plaats voor alle hebbedingetjes die uit je kastje komen. Zorg overigens wel voor een opgeruimde ruimte. Koop een paar leuke rieten mandjes en sorteer daar je voorraad shampooflessen, make-up en gelpotten in. Zo houd je de rommel uit het zicht en zorg je dat de badkamer een rustige omgeving blijft.

badkamerplankjes

Hamam-effect

Wil je het hamam-effect helemaal compleet krijgen? Dan mag een zacht muziekje niet ontbreken. Uiteraard kun je niet zomaar een elektrisch apparaat plaatsen in je badkamer. In combinatie met water kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Een mooie oplossing is het plaatsen van een Bose-systeem. Dit draadloze muzieksysteem kun je vanaf je iPad, telefoon of laptop bedienen. Het enige wat je nodig hebt voor een aangenaam muziekje in je badkamer is een subtiele luidspreker. Het systeem biedt de mogelijkheid om in elke ruimte van je huis andere muziek af te spelen.

badkamers

Rituals

Als laatste mogen de kaarsen natuurlijk niet ontbreken. Verwen jezelf eens met een grote Rituals-kaars. Deze kaarsen branden relatief lang en geven een heerlijke hamam-geur naar keuze. Leg alvast een lekker stuk zeep klaar en zorg voor een lekker rugborsteltje. Je zult zien dat je als herboren weer uit je badkamer komt.

(Bronnen achtereenvolgend: neutralheaven.com, stijlidee.nl, welke.nl, showhome.nl)