De leukste kinderkamers - Mart
Home / Stories / De leukste kinderkamers

De leukste kinderkamers

Onlangs maakte ik voor een tijdschrift een special over kinderkamers. Wat is er tegenwoordig een hoop leuks te koop voor het kleine en wat grotere grut. Complete jungles, oceanen en bossen kun je maken. Of kamers helemaal ingericht in de stijl, hobby en smaak van het kind. Bij het maken van de reportage ging ik in gedachte terug naar mijn eigen slaapkamer. Eind jaren zeventig ingericht door mijn moeder (en een heel klein beetje door mij). Misschien herkennen sommigen van jullie ‘mijn’ stijl van toen?

http-::miasinterior.blogspot.gr:

Oranje sprei, bruine gordijnen

Een donkerbruin houten bed met bijpassend nachtkastje en een oranje sprei. Donkerbruine gordijnen met witte bloemetjes en van diezelfde stof was de hanglamp gemaakt. Twee planken aan de muur: een voor mijn boeken, de ander voor de oranje platenspeler. Een bureautje. En bij gebrek aan een echt huisdier had ik een wit hondenbeeldje met daarin een cactus op de vensterbank staan, lagen er kussens met een geborduurd hondenhoofd op bed en had ik twee honden-boekensteunen. Oh en vergeet ik bijna de ABBA-posters aan de muur en jaren later de zitzak.

Eigen smaak?

Mijn broertje, toch vijf jaar jonger, had een identieke slaapkamer. Dezelfde kleuren, dezelfde kast, hetzelfde jutebehang, handig voor vrachtwagenposters. Alleen geen boekenplanken, want van lezen hield hij niet. Hoezo ‘ieder kind z’n eigen smaak’ en ‘een jongenskamer heeft een andere stijl dan een meisjeskamer’. Dit was wel zo praktisch moet mijn moeder destijds hebben gedacht. En er viel toen ook veel minder te kiezen in de interieurwinkel. Ergens in een hoekje op de eerste etage stond de kinderafdeling en kon je kiezen uit twee bedden.

Muurstickers

Dat is tegenwoordig echt wel anders. Je kunt met heel veel of juist heel weinig inspanning en geld de leukste kamer creëren. Heb je bijvoorbeeld weinig tijd of gewoon geen zin in behangen? Verf de wanden wit en ga met muurstickers aan de slag. Lieflijke plaatjes van bomen vol uilen, takken met kleine vogeltjes, of een veld vol bloemen, beestjes en bijtjes, stripfiguren, sporten, je favoriete huisdier, landen of teksten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een sticker van gemaakt. Een wie zich tot een wand beperkt, hoeft niet bang te zijn voor te drukke taferelen.

Steigerhouten boomhut

En ook met het bed kun je alle kanten op. Een standaard exemplaar, of een stapelbed, of een bedstee. Of je laat je kind slapen in een boomhut gemaakt van steigerhout. Met een trappetje kom je in de knusse slaapkamer die op pootjes staat en onder de hut is een fantastische speelplek gemaakt. Maar de, eventueel op maat gemaakte, matras kan natuurlijk ook in een zeilboot liggen of in een wigwam. Prinsessen slapen graag in een kasteel en stoere jongens vinden een dinosaurus-bed helemaal geweldig.

Bont allegaartje

Een nadeel, tenminste dat vind ik, is dat kinderen vaak van schreeuwerige kleuren en een bont allegaartje van speelgoed en materialen houden. Op het verlanglijstje van mijn oudste prijkte ooit een dekbedovertrek van z’n favoriete voetbalclub. Dat heb ik gelukkig weten te voorkomen. Voor wie net als ik geen zin heeft in die kakafonie van kleur: even grasduinen op internet naar interieurblogs met stijlvolle kinderkamers en je kunt aan de slag. Want ook in de kinderkamer kun je kleuren en materialen harmonieus laten samenvoegen, zo ontstaat er een stijlvolle ruimte, bijvoorbeeld voor je tiener, die je perfect kunt laten aansluiten op de rest van je huis.

Lekker spelen

Een kinderkamer moet een plek zijn waar je kind zich prettig voelt. Waar het zich, als ze wat ouder zijn, terugtrekken om te lezen, te chillen met vrienden of huiswerk te maken.. En waar, als het kind nog wat jonger is, lekker gespeeld kan worden. Het moet een kamer zijn die gezellig is, inspireert en past bij de leeftijd.

(Bronnen: foto 1: kinderkamerstylist.nl, foto 2: miasinterior.blogspot.gr )