
Woonprogramma’s
FOTO: archilovers.com
Gek op woonprogramma’s? Restyle jouw huis op dezelfde manier.
Als blogger haal ik overal inspiratie vandaan; uit woontijdschriften, inspiratiedagen, cursussen of woonprogramma’s. Voor wie het nog niet wist; dat laatste is helemaal hot. In deze programma’s krijgt een aantal interieurstylisten de sleutel van iemands huis in handen en zijn ze helemaal vrij de benedenverdieping naar inzicht opnieuw in te richten. Het is vaak de laatste noodgreep van de bewoners, die het samen maar niet eens worden over een bepaalde stijl of inrichting. Ze hebben vaak alles geprobeerd om het huis een thuis voor iedereen te maken, maar op de een of andere manier krijgen ze de juiste sfeer maar niet te pakken.
Het is fantastisch om te zien hoe de woonstylisten vaak met een paar eenvoudige aanpassingen de woonkamers een totaal nieuwe look kunnen geven. Ok, het kost een paar duiten, maar dat hebben de bewoners er dan ook graag voor over. Een verfje hier, kastje daar, een te gekke salontafel, of juist helemaal geen tafel, een groot of juist klein vloerkleed, een opvallende of neutrale bank, het komt blijkbaar allemaal aan op de details.
Een struggle die voor mij heel herkenbaar is. Tenminste, was herkenbaar. Mijn interieur wilde namelijk maar niet voldoen aan die hoge woontijdschrift eisen. En dat terwijl ik dat best zou willen. Dus bleef ik, net als de meeste interieurliefhebbers, maar schuiven, veranderen en accessoires kopen om er alles aan te doen mijn interieur volledig naar mijn zin te maken.
En ik ben geslaagd. Niet door eigen ideeën, of stylinggevoel. Maar door een paar eenvoudige tips, die mij hielpen mijn interieur stap voor stap te stylen zoals ik dat altijd al had gewild.
Ik deel ze graag met je, want ik denk dat je met deze tips de basis te pakken voor jouw nieuwe interieur.
Tip 1: Begin bij het begin
Als je de woonkamer wilt stylen, heb je vaak de neiging uit te gaan van de situatie zoals die is. Hierdoor is het lastig om nieuwe inspiratie op te doen en nieuwe ideeën uit te werken. De belangrijkste tip is daarom om echt bij het begin te beginnen. Prik een mooie, zonnige dag in je agenda en sjouw al je meubels naar buiten. Doordat je kamer nu leeg is, heb je alle ruimte om helemaal vanaf de basis opnieuw in te richten. Stal je accessoires uit op de tuintafel, zoals in een winkeltje. In een latere fase mag je de tuintafel als winkel gebruiken, en alleen de accessoires uitzoeken die je écht mooi vindt. Is een werkje, maar je zult zien dat het wat oplevert.
FOTO: mrshooked.nl
Tip 2: Moodboard
Je meubels staan buiten? Mooi, dan kunnen we naar de volgende stap. Pak een stapel woontijdschriften en knip alle interieurs uit die je mooi vindt. Je kunt al deze plaatsje op een moodboard plakken, of digitaal verzamelen op een online prikbord. Zie je overeenkomsten tussen de plaatjes? Welke kleuren komen continue terug? Welke stijl past het best bij je? Heb je onze blog over de beste sites om online een moodboard te maken trouwens al gelezen?
FOTO: Carte Colori
Tip 3: Bepaal de kleur van de muur
Je moodboard is nu klaar. Nu kunnen we beginnen aan de basis; de kleur van de muur. Vind je olijfgroen erg mooi, probeer dat dan gewoon eens op de muur. Wees niet te bang. Het grootste risico dat je loopt, is dat de kleur tegenvalt. Een pot verf erover en je hebt de boel weer weggewerkt. Als je het nooit probeert, zul je ook nooit ontdekken hoe je de kleur in het echt vindt. En de kans is groot dat je ontzettend blij bent dat je het geprobeerd hebt. Detail; met krijtverf of kalkverf geef je je muur, naast een kleurtje, ook een mooie doorleefde uitstraling. Proberen waard.
FOTO: Sprado.nl
Tip 4: Welke meubels houd ik, welke niet?
Wanneer de kleur eenmaal op de muur zit, ga je aan de slag met je meubels. Welke meubels passen er in de ‘nieuwe’ ruimte? Welke meubels hebben een ander kleurtje nodig, en welke meubels zijn eigenlijk al outdatet? Door streng te selecteren, hou je alleen de meubels over die echt in je nieuwe kamer passen. De rest van de meubels kun je gewoon op marktplaats zetten. Er is altijd wel iemand die er belangstelling voor heeft. Van het geld dat het opbrengt, kun je eventueel een ander bijpassend meubel of leuke accessoires aanschaffen.
FOTO: Welke
Tip 5: En nu… de accessoires
Nu de basis van je woonkamer helemaal klaar is, kun je je gaan richten op de accessoires. Kijk eens op de tuintafel welke accessoires passen bij je nieuwe inrichting, en welke accessoires eigenlijk hun beste tijd gehad hebben. Wees daarbij kritisch. Sorteer op kleur, vorm en emotionele waarde. Je zult zien dat dat best lastig is, omdat je vaak denkt dat je de meeste accessoires wel nodig hebt. Maar bedenk hoe minder accessoires, hoe rustiger en mooier je woonkamer wordt. Kies daarom alleen voor de accessoires die volgens jou écht een plekje verdienen in je nieuwe kamer en geef ze de ruimte om een echte eyecatcher te zijn. Vind je meerder accessoires mooie? Maak dan kleine hoekjes met een stilleven, of gebruik de accessoires afwisselend van elkaar. En de oude accessoires? Bewaar ze in een grote doos, verkoop ze, of lever ze af bij de kringloop.
Zo, de basis voor je nieuwe woonkamer is gelegd. Je kunt deze kamer in de loop van de tijd gaan perfectioneren. Zoals al eerder gezegd; een inrichting moet groeien, dus neem daar rustig de tijd voor. Laat je inspireren door je omgeving, woonwinkels en internet. En vooral; geniet!