Wonen in kleur... - Mart
Home / Stories / Wonen in kleur…

Wonen in kleur…

Zo af en toe help ik iemand met het restylen van het huis. Hartstikke leuk want ik vind het voor iemand anders altijd makkelijker om te bedenken hoe het moet dan voor mijzelf. De meeste woonwensen die ik krijg, gaan over kleurgebruik en de indeling van de woonkamer.

wonen-in-kleur

Groots effect

Het boeiende van kleur is dat het een relatief goedkope manier is om een geweldig nieuw effect mee te creëren in een betrekkelijk korte tijd, want het verven van je muren is vrij snel te realiseren. Een ander voordeel van kleur is dat het niet meteen zo definitief is. Een mooi behang is toch snel vrij prijzig en een klus om aan te brengen. Valt dat tegen op je muur dan zal je niet zo snel bedenken: ik haal het er af…Met verf is een kleur eenvoudiger aan te passen aan bijvoorbeeld je veranderde smaak. Alleen is het kiezen van kleuren en dan met name van de juiste nuances is niet voor iedereen eenvoudig.

Kleuren

Het plafond

Wil je bijvoorbeeld een intiemere sfeer creëren? Dan zou je het plafond optisch wat lager kunnen laten lijken. Je doet dit door het plafond wit te schilderen en een strook van zo’n 30 centimeter aan de bovenkant van de muren ook wit schilderen, zo lijkt het alsof het plafond lager begint. Overigens moet je dit alleen doen als je plafonds hoger zijn dan 2,75 meter. Wat je ook kunt proberen als je een ruimte wat intiemer wilt maken: het plafond een tint donkerder maken dan de wanden of door het plafond mee te verven in de (donkere) tinten van je muren. Maar pas op dat het niet te donker wordt en je kamer in plaats van intiem heel erg klein gaat ogen!

 Strak of stoer?

Misschien wil je graag kleur in huis, maar is een hele muur teveel of is je ruimte niet zo hoog en wil je het niet nog lager laten lijken door de muur donker te maken. Of je wilt eens iets anders? Verf je muur dan voor de helft! Dat kun je ‘strak’ doen, waardoor je als het ware een lambrisering creëert of juist zomaar wat lukraak te gaan rollen, waarmee je juist een stoere uitstraling krijgt

Spanning in huis

Extra dynamiek krijg je door kleurcontrasten toe te passen. Neem bijvoorbeeld de combinatie van een houten kast (niet geverfd!) tegen een aquablauwe of kerriekleurige muur. Wanneer je oude of antieke meubels een nieuw, moderner jasje wilt geven en ook de eyecatcher van de ruimte wilt laten zijn, dan moet je zo’n meubelstuk niet dezelfde kleur als de muur geven. Daardoor valt een meubel namelijk helemaal weg. Juist door een frisse contrastkleur te kiezen, zorg je voor spanning.

Spanning-in-je-interieur

 Flamingo roze

Dé trend van dit jaar voor wat betreft kleur? Dat zijn de pastel poedertinten. Let maar eens op flamingo roze, die kleur ga je dit jaar heel veel zien. En dat is fijn! Want roze zorgt er namelijk voor dat je interieur zacht en vrouwelijk wordt. Deze kleur geeft rust en een gevoel van geborgenheid en zorgt ervoor dat je een relaxt gevoel ervaart. Bij deze tint passen materialen met de kernwoorden: zacht, licht en luchtig. Fijne materialen om mee aan de slag te gaan!

poederoze