Welkom koning winter - Mart
Home / Stories / Welkom koning winter

Welkom koning winter

Een winterhuis wordt nog sfeervoller met een openhaard. Het haardhout ligt al maanden te drogen onder de veranda en eindelijk, tijdens de eerste gure najaarsdag kan het naar binnen worden gedragen..

De geur en het geluid van knapperend haardvuur zijn wat mij betreft sfeermakers bij uitstek.

Joepie, twee marmeren schouwen!

Toen wij zestien jaar geleden de sleutel van ons huis kregen, de makelaar en de vorige bewoners weg waren en wij een gelukzalig rondje door ons nieuwe huis hadden gemaakt, konden we gelijk aan de slag. Want we hadden dan wel een mooie, vooroorlogse woning gekocht met een stuk of wat originele details, vorige bewoners hadden veel andere oude details zeer vakkundig weg gesloopt of uit het zicht gewerkt. Tijdens het weghalen van platen hardboard die ter isolatie op de muren waren getimmerd, kwamen er zowel in de voor- als achterkamer twee zwarte, marmeren schouwen te voorschijn. We konden ons geluk niet op.

Te veel gedoe

De aansluitingen voor de kachels hebben we verwijderd en manlief heeft samen met mijn broer twee prachtige openhaarden gemaakt. Een enorme klus, waar ze maar liefst drie weken mee bezig zijn geweest… Maar met als resultaat dat wij tijdens frisse weekenden er lekker op los stoken. Ik meld weekenden, want doordeweeks brandt onze haard niet of nauwelijks. Het nadeel van een openhaard, althans dat vinden wij, is dat je hem niet even voor een uurtje aansteekt want daarvoor brengt het te veel gedoe met zich mee.

Gezellig

En brandt de haard dan is even weggaan, bijvoorbeeld samen de hond uitlaten, er niet bij. Na een avondje branden moet je as opruimen en op een windstille of mistige dag kan de haard niet aan, want dan trekt de schoorsteen niet goed. En eerlijkheid gebied mij ook te zeggen dat de openhaard met name is bedoeld voor de gezelligheid, hij zorgt namelijk niet voor heel veel extra warmte in huis.

Leuke alternatieven

Toch vind ik onze op hout gestookte haard heerlijk. Sfeervol, romantisch en passend bij ons huis en interieur. Maar voor wie opziet tegen al die rompslomp van stoken op echt hout zijn er tegenwoordig heel veel leuke alternatieven. Je kunt kiezen voor stoken op gas, elektrisch en gel of, als je absoluut niet wilt gaan breken in je woonkamer of keuken, kun je kiezen voor een voorzethaard. De ene haard is wat minder echt dan de ander, maar met de nodige accessoires is een sfeervol plaatje in een mum van tijd gemaakt.

Persoonlijk sfeerhoekje

Kies je voor een strakke haard, dus zonder schouw, dan is de haard zelf de blikvanger. Wil je wel een schouw dan kun je kiezen: hout of graniet, romantisch of modern, nieuw of een van de handelaar in oude bouwmaterialen, de mogelijkheden zijn enorm. Met een schouw creëer je altijd een bijzondere uitstraling. En op die schouw kun je dan weer een persoonlijke sfeerhoekje maken.

Venetiaanse spiegels

Door er bijvoorbeeld een stuk of wat kandelaars op te zetten, verschillend qua maat en vorm maar wel allemaal voorzien van eenzelfde kleur kaars. Of zet wat mooi (oud of nieuw) aardwerk op de schouw, uitgevoerd in Delfsblauw, wit- of zachtroze tinten of met een Chinese of Japanse print. En natuurlijk kun je kiezen voor een grote spiegel boven de haard, maar overweeg ook eens een stuk of wat kleine spiegels, bijvoorbeeld oude Venetiaanse exemplaren, met van dat doorleefde glas op te hangen. Heel mooi én bijzonder.

Koning Winter

Wat mij betreft mag Koning Winter komen. Want mijn winterplaatje is compleet als ik heerlijk kan bankhangen, met een kom warme chocolademelk, de poes ronkend aan m’n voeten en de openhaard die overuren maakt…