Weer verliefd op je interieur in 6 stappen! - Mart
Home / Stories / Weer verliefd op je interieur in 6 stappen!

Weer verliefd op je interieur in 6 stappen!

Je hebt je huis vol leuke spullen staan, maar blijft maar heen en weer schuiven. De kleur op de muur bevalt je maar zozo, en voor je gevoel blijft je huis – ondanks alle leuke spulletjes die je koopt – een samengeraapt zooitje. Herkenbaar?

Oké, er zijn mensen die helemaal in hun nopjes zijn met hun interieur. En dat is natuurlijk ontzettend fijn. Maar de grootste groep interieurliefhebbers krijgt de slag maar niet te pakken, terwijl ze zoveel leuke ideeën hebben. Ze proberen hier en daar wat, verven weer een muurtje, maar hebben nooit het gevoel dat het helemaal ‘af’ is. Als je je hierin herkent, is deze blog jouw lifesaver. Want met dit stappenplan gaat het je gegarandeerd lukken om je interieur helemaal perfect te krijgen.

Stap 1: Denk alles weg

Het is even een lastige opgave, maar wil je de boel écht aanpakken, dan moet je beginnen met je ogen dicht. Gewoon alles wegdenken. Ook die leuke meubeltjes, die nieuwe kaarsenstandaards en dat leuke hockertje dat je bij die waanzinnige meubelzaak vond. Gewoon he-le-maal leeg. Dat is je startpunt; een lege kamer.

Stap 2: Denk kritisch na over je spullen

Nadat je de ruimte leeg hebt gedacht, ga je inventariseren. Wat zijn de dingen in je interieur waar je écht veel waarde aan hecht; die je niet wil missen. Schrijf deze dingen op. Hou het beperkt, hoe moeilijk dat ook is. Het mogen ook een paar basisitems zijn, zoals je eettafel en stoelen, de bank en de salontafel.

Stap 3: Stop overige items in een doos

Nadat je stap 2 hebt doorlopen, kun je aan de slag. Je werkt vanaf nu uitsluitend met de items die je hebt uitgezocht. Het kan zijn dat je een heleboel dingen over hebt, maar dat geeft niet. Als je het durft mag je al de ‘overige’ items in dozen stoppen. Deze zet je apart op zolder of in de schuur. Je hoeft ze dus niet weg te doen. Dit kan altijd in een later stadium nog.

Stap 4: Kies de basiskleur

Nu je alles hebt uitgezocht, kun je de basiskleur gaan kiezen. Welke kleur past bij de uitstraling die jij in je interieur wilt? Kies je voor een neutrale basiskleur, zoals wit, een bruintint of een grijstint, of kies je voor een gedurfdere kleur, zoals een rozetint, oker, groen of zwart? Kies je voor kleur in je hele kamer, inclusief je plafond, of kies je voor een subtiele tint op de muur? Werk je met verf? Of geef je de voorkeur aan behang? Tip: neem de tijd voor deze stap. Het eerste idee is vaak niet het beste idee. Overweeg goed waar jij langere tijd blij mee kan zijn, wat écht bij jou/jullie past.

Stap 5: Inrichten maar!

Nu je je basiskleur hebt gekozen, kun je weer gaan inrichten. Uiteraard begin je bij de items die je hebt geselecteerd; de dingen die waardevol voor je zijn. Let op: het hoeft niet veel te zijn. Less is more. Juist hierdoor komen de items goed tot hun recht. Bovendien creëer je rust en ruimte door zo min mogelijk in je huis te hebben staan. Als je alles op een mooie plek hebt gezet, is de basisinrichting klaar.

Stap 6: De accessoires

De laatste stap zijn de accessoires. Let op: ook hierbij geldt less is more. Het is belangrijk dat elk accessoire dat je neerzet een link heeft met je basiskleur en inrichting. Kies er hierbij voor de accessoires niet hier en daar neer te zetten, maar kies voor groepjes. Zet bijvoorbeeld niet ergens een plant neer, maar zet er direct vier bij elkaar neer. Zo creëer je eyecatchers in je huis. Hou het rustig. Een paar accessoires is meer dan genoeg. Je huis heeft niet veel nodig. Wil je toch nog eens wisselen? Pak dan die dozen nog eens van zolder of uit de schuur.

Succes!