Warm wit in huis - Mart
Home / Stories / Warm wit in huis

Warm wit in huis

Wittinten zijn prachtig in huis, het hele jaar door. Maar met name in de donkere wintermaanden brengt een mooie wittint een vriendelijke en rustgevende eenvoud in je interieur.

Kies in plaats van intens wit, liever voor vergrijsd, romig, melk- of zongebleekt wit voor je huis. Heel vroeger al schilderden de mensen hun huizen met allerlei natuurlijke nuances wit en crème. Vergrijsde, zachte tinten wit en crème zijn typerend voor het nieuwe, landelijke wonen. Dat zijn ook de tinten die het beste in een landelijk decor passen. Kijk maar eens naar buiten, dan begrijp je direct waarom!

Grote schoonmaak

In de natuur heeft elke witte bloem, plant of struik een eigen kleur wit. Zelfs sneeuw is niet zuiver wit. Door zonlicht en schaduw krijgt sneeuw verschillende subtiele nuances grijs, blauw, oker en roze.

krukjes landelijk

Verzachtend

Bij Zweedse huizen blijken wit geschilderde muren en meubels als je ze van dichtbij bekijkt, vaak vaal crème of bleekgrijs te zijn. De Zweden ontwikkelden vergrijsde, gebroken witte witklak en kalkverf om het kille licht van het noorden wat te verzachten. Ook maakten ze gebruik van structuureffecten: randjes en andere details kregen een iets andere tint en hout werd net niet dekkend geschilderd maar gekalkt, zodat de nerf gedeeltelijk zichtbaar bleef.

In een landelijke interieur kun je met wit en crème een subtiele, romantische sfeer scheppen of juist tijdloze eenvoud. Kies je voor het vriendelijke Scandinavische wit, dan creëer je een zachte, ingetogen elegantie. Heel anders wordt het met oogverblindend wit dat je kunt associëren met mediterrane streken. Samen met contrasterende kleuren als blauw of oranje levert het een stoere, eigentijdse uitstraling op die doet denken aan de Middellandse Zee.

verweerde tafel

Witte vloer

Een witte vloer geeft een frisse en ruimtelijke look. Met een witte gietvloer krijg je een naadvrije, gladde vloer met een industriële uitstraling. Heb je liever een warmere uitstraling, maar ook ruimtelijk en licht, dan is een wit gebeitste houten vloer prachtig! Ga je voor strak? Dan is een witgelakte houten vloer jouw oplossing!

landelijk licht interieur

Slapen in wit

Kies je voor diverse wittinten in de slaapkamer, dan krijgt de ruimte direct een frisse, tijdloze uitstraling. Wanneer ook je bedtextiel in wit- en crèmetinten is uitgevoerd, straalt dat extra luxe uit en het oogt ook nog eens erg uitnodigend. In de keuken is het prachtig om zowel de muur als de servieskast wit te verven: het zorgt voor rust in de kamer en je mooie aarde- of glaswerk krijgt zo een extra prominente rol toebedeeld. En een kleine entree oogt een stuk lichter en ruimer als al het houtwerk en de muren, inclusief de trap, wit zijn geverfd.

Kortom: wit is niet kil of klinisch, maar zorgt, indien goed toegepast voor een luxe, rustgevende en ingetogen uitstraling!

landelijk wit krukje

landelijke witte kast