Waar moet dat vloerkleed? - Mart
Home / Stories / Waar moet dat vloerkleed?

Waar moet dat vloerkleed?

Als het om inrichten gaat, heb ik een zwak punt; ik wil altijd per definitie gelijk hebben.

Vraag me niet waarom, maar wanneer dat ene stoeltje of bankje door mijn man naar een andere hoek van de kamer wordt gesleept, kan ik echt volledig van de leg zijn. En de enige reden waarom mijn reactie zo heftig is, is vaak omdat het dan niet meer zo goed ‘voelt’. Je begrijpt wel dat dit voor mijn man in veel gevallen hetzelfde is als geen reden. Maar voor mij is dat gevoel van balans in mijn interieur direct van invloed op mijn woongemak.

Vloerkleed onder de bank?

Afgelopen week belandde ik weer in zo’n bijzondere discussie met mijn partner. Een discussie, die ondanks de professionele interieuradviezen en talloze bewijzen in woonbladen oneindig door blijft woeden. Het begon allemaal met het nieuwe vloerkleed, dat ik bij Mart op de kop had getikt. Een prachtig hennep exemplaar, met een zacht okerachtig uiterlijk en een onweerstaanbare knuffellook. Tot hiertoe geen probleem. Mijn man en ik waren het er helemaal over eens dat zowel het materiaal als de kleur perfect was. Het gesteggel begon toen we het vloerkleed enthousiast in de woonkamer legden. Het enorme vierkante kleed was eigenlijk net iets te groot en krulde op tegen het pootje van een van de kastjes in de kamer. Dat werd ’m duidelijk niet. Dan maar een stukje onder de voorpoten van de bank met de grote loungehoek. Maar ook dat vond manlief niet mooi, want, zo beweerde hij, een kleed hoort nu eenmaal niet onder de bank te liggen. Dus, vloerkleed onder de bank of vloerkleed voor de bank?!

En met deze woorden was de discussie geopend; want, mag een vloerkleed nou gedeeltelijk onder een bank liggen of niet? En zijn daar specifieke interieurregels aan verbonden? En hoe groot mag het kleed zijn ten opzichte van de bank? Reden genoeg om op zoek te gaan naar de antwoorden.

Vloerkleed voor de bank

Vloerkleed onder de bank of niet?

Een zithoek zonder vloerkleed bestaat uit losse meubelstukken die samen geen geheel vormen, omdat ze niet met elkaar verbonden zijn. Een vloerkleed verbindt alle meubelstukken met elkaar en zorgt voor een rustige en harmonieuze uitstraling. Een belangrijke tip op internet: “Zorg dat het vloerkleed tegen of onder de poten ligt van de zitmeubelen. Wanneer het kleed een stuk van de poten af ligt, verbindt het de meubelstukken niet meer met elkaar. Bovendien slijt de rand van het kleed daardoor te veel. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld de bank met de pootjes tegen het kleed staat en dat de fauteuils met de poten op het kleed staan.” Antwoord gevonden. Kom je er echt niet uit? Kom dan eens naar Mart voor gratis interieuradvies.

Vloerkleed onder de bank

vloerkleed

‘Regels’ aanschaf vloerkleed

Er zijn echter nog meer regels ten aanzien van het gebruik van een vloerkleed. Zo is het het mooist als de salontafel, of groepje tafels, exact in het midden van het vloerkleed staat. Hierdoor ontstaat er een symmetrisch geheel, wat rust brengt in je interieur. Let er ook op dat er aan beide zijden van de bank een even groot stuk vloerkleed vandaan komt. Dus hou je aan de rechterkant 25 cm over, zorg dan dat ditzelfde geldt voor de linkerzijde. Wil je een kleed onder de eethoek? Dan is het belangrijk dat het kleed zo groot is dat het ± 80/85 cm groter is dan de tafel aan de zijden waar stoelen staan. Dit in verband met het achteruit zetten van de stoelen bij het aan tafel gaan en het opstaan. Als het kleed te klein is, blijven de wieltjes of pootjes telkens achter de rand van het kleed hangen als je de stoelen aanschuift om aan tafel te gaan. Zorg dat je bij de aanschaf van een kleed rekening houdt met je manier van lopen. Een oudere dame of heer kan bij het gebruik van een hoogpolig kleed sneller struikelen. In dat geval is een dun kleed, dat goed op de vloer ligt, een aanrader.

Vloerkleed

Kleur

Nog enkele tips wat betreft de kleur van het vloerkleed. Het is mooi als een vloerkleed voor wat contrast zorgt met de vloer en de zitmeubelen. Heb je een vloer met een lichte kleur? Zorg dan voor een mooie contrastkleur. Wanneer je namelijk kiest voor eenzelfde soort kleur, valt het vloerkleed volledig weg. Wanneer je een zithoek hebt waar stoffen zijn verwerkt waar veel dessins in zitten, is het verstandig om voor een vloerkleed in een uni kleur te kiezen. Bij een rustige zithoek mag daarentegen gerust een vloerkleed gecombineerd worden met een mooi dessin. Let wel op dat de kleuren aansluiten bij de kleuren van je zithoek. Op die manier vormt het samen een eenheid en is het een harmonieus geheel. Dus, dat vinden jullie? Waar hoort het vloerkleed?!