Vier het voorjaar met landelijk pastel - Mart
Home / Stories / Vier het voorjaar met landelijk pastel

Vier het voorjaar met landelijk pastel

Soms laat ik me te veel leiden door mijn gevoel. Want al ligt de sneeuw nog centimeters dik op het dak van mijn auto en vriest het dat het kraakt, ik móet en zal alvast de komst van de lente vieren. 

En het lastige is dat hoe ik ook redeneer, en wat ik ook tegen mezelf zeg, het helpt allemaal niet. Als de lente eenmaal in mijn hoofd zit, moet mijn huis er ook aan geloven.

Pasteltinten

En zo ook dit jaar. Ik hoopte nog stiekem dat mijn gevoel zich zou laten leiden door de lage temperatuur buiten. Maar helaas. Mijn surfgedrag op Pinterest, Welke en talloze leuke, nostalgische, stoere en vernieuwende woonwebsites heeft het weer verpest. Dit jaar richt mijn voorjaarsobsessie zich vooral op pastel. Want waar ik ook kom, pasteltinten worden het helemaal dit voorjaar. 

Wat is pastel?

Met pastelkleuren kun je eindeloos combineren totdat je het gewenste zomerse interieur krijgt. Een pastelkleur is een zachte kleur. De pastelkleur wordt verkregen door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen. Dit wordt meestal gedaan met wit of lichtgeel. Lichte pasteltinten worden meestal gebruikt als sfeervolle achtergrond. De klassieke, lichte pasteltinten zoals lila, poederblauw en amandelgroen zorgen voor een fris en zomers interieur. De intensere pasteltinten geven daarentegen extra pit aan het interieur. De intensere pasteltinten zijn zonnige pasteltinten zoals banaangeel, olijfgroen en aquamarijnblauw.

Pasteltinten in je interieur

Natuurlijk kun je gelijk je interieur volledig omgooien. Maar als je wat minder rigoureus te werk wilt gaan, kun je voor een subtiel kleurenpalet gaan waarbij je vooral poederkleuren gebruikt in de accessoires. Dat kunnen kussens, een plaid of een nieuw dekbedovertrek zijn, maar je kunt ook een oud kastje of een paar opbergplanken in een pastelkleur verven. Zachtroze met een accent van mintgroen, zachtblauw of geel gecombineerd met wittinten geven je huis gelijk een lichte lentelook.

Materialen

Pastel kleurt prachtig bij natuurlijke materialen, zoals licht hout, wol en katoen. Hou de basis licht en zacht. Zo ontstaat er een interieur om te aaien.

(Bronnen beelden: showhome, vtwonen)