Verlichtingsplan voor de donkere dagen - Mart
Home / Stories / Verlichtingsplan voor de donkere dagen

Verlichtingsplan voor de donkere dagen

Je huis verlichten is niet alleen een kwestie van een lampje aandoen. Het gaat om het juiste lampje op de juiste plek. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua lichtomvang. Daarvoor heb je een goed verlichtingsplan nodig…

Het soort verlichting dat je gebruikt, hangt nauw samen met de uitstraling van je interieur. Een klassieke inrichting, vraagt om knusse, warme, en wat robuustere verlichting. Een modern landelijke stijl vraagt om meer eenvoud en afstemming op de natuurlijk basismaterialen en -kleuren.

Verlichting

Verlichting en stijl

Afhankelijk van de stijl die je kiest voor je interieur, maak je een gericht verlichtingsplan. Bedenk daarbij vooraf goed welk effect je wilt bereiken met verlichting. Wil je de ruimte groter laten lijken of ben je meer op zoek naar een intieme sfeer?
Hoe maak ik een verlichtingsplan?
Begin voor het opstellen van het verlichtingsplan met een inventarisatie van de aanwezige stroompunten in de woonkamer. Zo weet je straks waar je lichtpunten ter beschikking hebt, die je kunt gebruiken in je plan.

Een verlichtingsplan bestaat uit drie onderdelen: basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting

Basislicht is het eerste licht dat je aandoet als je een kamer inkomt. Deze verlichting creëert meteen overzicht. De basisverlichting hangt daarom altijd aan het plafond. Basisverlichting gebruik je puur voor de functionaliteit. Gebruik daarom een heldere lamp voor deze verlichting. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stoere hanglamp in landelijke stijl. Basisverlichting kan ook sfeerverlichting worden door middel van een dimmer. Sommige lampen hebben een ingebouwde dimmer, maar als dat niet het geval is, is het omwisselen van een gewone schakelaar tot eentje met een dimmer een simpel klusje.

Accentverlichting

Een mooie, warme gloed is erg gezellig, maar niet geschikt voor het lezen van een boek. Accentverlichting zorgt daarom voor direct licht. Zoals bijvoorbeeld een leeslamp bij de bank, of een lamp om je schilderij te verlichten. Je hebt verschillende soorten leeslampen. Je kunt denken aan een eenvoudige strakke staande leeslamp met led verlichting, of voor een hoge staande lamp met passende kap. Zorg er bij je keuze wel voor dat het licht sterk en gericht genoeg is om te lezen.

Sfeerverlichting

Nadat de basis in orde is, kan er gekeken worden naar de sfeer van de kamer. De sfeer wordt bepaald door de zogenaamde indirecte verlichting die je ’s avonds aandoet. Denk hierbij aan een mooie schemerlamp met kruikachtige voet, of een stoere grote hanglamp van Duran boven de eettafel.
Tijdens het maken van het verlichtingsplan is het belangrijk dat de soorten verlichting goed op elkaar zijn afgestemd. Het heeft namelijk weinig zin om naast het felle licht van de leeslamp een schemerlamp te zetten. Het licht van de schemerlamp valt dan helemaal in het niet bij het licht van de leeslamp. Let dus op dat je het licht goed verspreidt.