Verftechniek: Whitewash - Mart
Home / Stories / Verftechniek: Whitewash

Verftechniek: Whitewash

Beloofd is beloofd. Je zult de komende tijd geregeld een blog zien over een bijzondere verftechniek.

Deze verftechnieken kun je zelf toepassen bij je eigen meubels of kasten. En hoewel de verftechnieken van elkaar verschillen, hebben ze allemaal eenzelfde doel; je nieuwe meubels omtoveren tot een brocante pareltje.

Deze blog gaat over het gebruik van de zogenaamde whitewash-techniek. Whitewash is een eenvoudige techniek om houten meubels, vloeren of accessoires een gebleekte uitstraling te geven. Het gebruik van deze techniek gaat al ver terug in de tijd, toen de muren van boerderijen nog bewerkt waren met kalk. Dit deed men onder andere omdat kalk een ontsmettende werking had. De overgebleven kalk werd gebruikt voor de houten meubelen en vloeren. De kalk trok in de nerven van het hout met als resultaat een prachtig gebleekt effect. Het nabootsen van dit effect wordt ook wel whitewash genoemd.

Whitewash Whitewash

Whitewash en houtkleur

Wanneer je je meubel een whitewash look wilt geven, moet je altijd rekening houden met de kleur van het hout. De kleur en structuur van het hout bepalen namelijk je eindresultaat. Een open structuur en mooie nerf, zorgen ervoor dat de was makkelijk in de nerven blijft staan. Dit geeft dat typische whitewash-effect. Ook de kleur van je hout is van belang. Whitewash is een half transparante afwerking en de kleur van de ondergrond blijft altijd doorschijnen. Een donkere, of roodachtige houtsoort zal dus een heel ander effect geven dan een lichtgekleurde houtsoort.

Whitewash Whitewash

Kalkwas

Het middel waarmee je gaat whitewashen hangt af van de structuur en kleur van het hout. Zo kun je hout met een open nerf, zoals eiken-, essen- en berkenhout, prachtig bleken met zogenaamde kalkwas. Kalkwas is een ambachtelijk product op basis van natuurlijke grondstoffen. Kalkwas is niet geschikt voor harde houtsoorten met een dichte structuur, want daar kan de was zich niet goed in ophopen. Voor informatie over het aanbrengen van deze kalkwas kun je terecht op verftechnieken.nl.

Kalkpasta

Een andere manier om een prachtig whitewash-effect te creëren is door het gebruik van kalkpasta. Kalkpasta is een waterverdunbaar product om onbehandeld (ongelakt) of gebeitst hout te kalken. De pasta blijft in de nerven zitten, waardoor het de open poriën van het hout accentueert. Omdat het effect afhankelijk is van de openheid van de poriën en nerven in het hout, is het, net als kalkwas, niet geschikt voor harde houtsoorten of hout met een dichte structuur. Je kunt kalkpasta echter beter niet gebruiken op eikenhout. Eikenhout bevat namelijk looizuur (tannines). Dit zijn kleurstoffen die onder invloed van watergedragen producten kunnen oplossen en gelige vlekken kunnen veroorzaken. Informatie over het aanbrengen van kalkpasta vind je o.a. op krijtverf.nl

Whitewash

Witte verniswas

Je kunt je meubelen ook voorzien van een oppervlakkige witte verniswas. Het geeft een mooie witte kleurwaas en beschermt bovendien alle houtsoorten tegen water, vlekken en hitte. Witte verniswas is gemaakt op waterbasis, dus niet geschikt voor alle houtsoorten. Verniswas is overigens in verschillende kleuren verkrijgbaar.                      

Whitewashen op dichte houtstructuur?

Hard hout heeft geen open structuur en hierdoor kan de kalkwas zich er niet in ophopen. Je kunt deze houtsoort daarom het beste whitewashen met witte transparante meubel- en vloerolie. Of met een waterbasisproduct als verdunde krijtverf of witte verniswas. Heb je een meubelstuk met niet zo’n mooie nerf door bijv. dikke noesten of een onrustig patroon, dan kun je beter een iets meer dekkende afwerking nemen en een verdunde krijtverf kiezen om mee te whitewashen.                

Bron: verftechnieken.nl en het boek ‘Decoratieve verftechnieken’,

geschreven door Mirjam Steenbeeke.