Veranda wordt buitenkamer - Mart
Home / Stories / Veranda wordt buitenkamer

Veranda wordt buitenkamer

Vorig voorjaar hebben wij een veranda aan onze houten schuur laten bouwen. Onvoorstelbaar hoeveel plezier we daar al aan hebben beleefd, zowel op mooie als minder mooie dagen.

Want wanneer de temperatuur het maar even toelaat, bivakkeren wij tegenwoordig buiten.

Extra kamer

Ook al hebben we de veranda aan het einde van onze tuin aan de schuur laten bouwen (zouden we de veranda aan het huis hebben gebouwd, dan werd het in onze woonkeuken te donker), het is echt een extra (buiten)kamer van ons huis geworden. Vanaf een uur of negen ’s morgens tot ’s middags drie uur kunnen we er genieten van de zon, en op hete dagen is het er in de namiddag lekker koel.

Veranda Veranda

Lekker lummelen

Het is een fijne, extra leefruimte waar we op mooie dagen ontbijten, lunchen, dineren, borrelen, een tijdschrift lezen of gewoon maar wat aan lummelen. Want dat is zo lekker, eenmaal zittend op die veranda overvalt mij altijd een gevoel van: ik hoef niks meer te doen.

Warme zomerdag

En gaat het aan het eind van een mooie zomerdag regenen en horen we de buren aanstalten maken om naar binnen te gaan, dan blijven wij lekker buiten zitten. Wat een heerlijk gevoel en geluid! Zacht of juist heel hard tikkende regen op het dak en die heerlijke geur van vochtige aarde na een warme zomerdag. Kortom, heb je de ruimte dan raad ik iedereen zo’n extra buitenkamer van harte aan!

Veranda Landelijk

Stoer of dromerig?

Wat het inrichten betreft kun je met zo’n extra buitenkamer alle kanten op. Je kunt op de veranda de stijl van je huis doorvoeren, maar het ook over een heel andere boeg gooien (misschien wat spannend, maar wel zo leuk). Het is leuk om een eigen sfeer te creëren, een sfeer en stijl waarin je je prettig voelt. Stoer, romantisch, dromerig, praktisch, landelijk of modern.

Veranda Veranda stoer

Oosters sfeertje

Je kunt met zo’n buitenkamer eigenlijk alle kanten uit. Niks is fout of misstaat. Wil je een Scandinavisch tintje, een stijl die je doet denken aan het Deense platteland of de Zweeds oostkust? Pas dan veel wit- en pasteltinten en licht hout toe. (Binnen ook erg gaaf trouwens, zoals je in deze blog over Scandinavisch wonen kunt lezen.) Hou het sober met hier en daar een bijzonder detail. Ook mooi is een buitenkamer in oriëntaalse sfeer. Laatst zag ik er nog een. De achterwand van de veranda was voorzien van gekleurde tegeltjes, zitten deed men op van die lage banken die vol lagen met de mooiste kussens, er hingen prachtige Arabische lampen en als klap op de vuurpijl lagen er twee schitterende, sleetse, Perzische tapijten op de grond. Ik waande me ergens in een riad in Marrakech.

veranda

Joi de vivre

Ben je gek op brocante, dan kun je je op de veranda helemaal uitleven! Zinken accessoires, houten keukenstoelen, een schommelstoel, een rieten met warme plaids, een side-table met een zinken blad, een houten eettafel met romantisch tafelkleed en potten vol hortensia’s, lavendel of keukenkruiden. Charme en joi de vivre in de je tuin!