Spiegeltje, spiegeltje aan de wand - Mart
Home / Stories / Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Er zijn van die accessoires die je nodig hebt, maar die je eigenlijk esthetisch niet in huis wilt hebben. Van die zaken waarvoor je stad en land afloopt, om dat noodzakelijke ding toch mooi passend bij je huis te hebben…

Ik heb dat met spiegels. Ik vind het ondingen. De meeste zijn ronduit lelijk. Met van die blank eikenhouten omlijstingen, of juist zo’n geaccentueerd randje, waarvan men denkt dat het mooi is om daar nog eens een patroontje in te snijden. Nee, mij niet gezien.

Maar op de ochtend nadat ik verhuisd was, ontdekte ik dat mijn aversie ook een keerzijde had. Er ontbrak namelijk nog steeds een spiegel in de badkamer. En terwijl ik mijn make-uptasje tevoorschijn trok, een handdoek klaarlegde en de tandenborstel voorzag van wat tandpasta, bedacht ik dat letten op pure esthetiek toch erg onpraktisch kon zijn. Want mascara op de tast opdoen en je tanden controleren na een goede poetsbeurt vereist het nodige kunst- en vliegwerk zonder die spiegel. Ik kon er dus niet meer omheen. Er moest een spiegel komen.

Spiegels

Spiegels in je interieur

Spiegel van steigerhout

Bij mijn oriëntatie op spiegels ontdekte ik dat mijn vooroordeel over spiegels niet helemaal terecht was. Zo’n spiegel met een frame van drijfhout is namelijk best mooi, en bovendien bleek het gebruik van één of meer spiegels in je interieur ook zo z’n voordelen te hebben. Door spiegels te hangen op onverwachte plekken, lijkt het alsof de ruimte waarin je loopt vele malen groter is. Het mooiste effect krijg je als je niet precies kunt zien waar de spiegel eindigt en als er dingen voor staan die worden weerspiegeld. Denk aan een mooie kaarsenstandaard, een oud houten krukje of een stapel woontijdschriften. Zorg dat je jezelf niet goed kunt zien in de spiegel, maar dat je er wel in kunt kijken: dan is het optisch bedrog het grootst.

Spiegels van steigerhout

Decoratieve spiegels

Ook decoratieve spiegels zorgen voor ruimte in een interieur. Leuk idee; hang een paar oude lijsten met spiegels tegen de wand. Zo creëer je op een speelse manier toch een mooi ruimtelijk effect.

Steigerhouten spiegel

Decoratieve spiegels

Spiegel in de badkamer

Wie niet voor een standaard spiegel in de badkamer kiest, kan meerdere kanten uit. Zo kun je kiezen voor een zelfontworpen spiegellijst van sloophout of oud hout. Er zijn talloze bedrijfjes op het internet of via marktplaats te vinden, die zo een exemplaar voor je in elkaar zetten. Je kunt daarbij zelf de gewenste afmetingen doorgeven. Via glasmaatje.nl bestel je daarbij een eenvoudige spiegel zonder lijst. Wanneer je de lijst komt ophalen, kun je de spiegel gelijk in de lijst laten zetten. En voilà, je hebt een eigen ontwerp. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een al ontworpen exemplaar. Mart verkoopt diverse grote soorten, terwijl je voor een kleinere oude geverfde spiegel terechtkunt bij woonland.nl. Voor een echte antieke spiegel kun je eens een kijkje nemen bij ’t Achterhuis, historische bouwmaterialen in Udenhout. 

Spiegels in de badkamer