Spelen en opruimen - Mart
Home / Stories / Spelen en opruimen

Spelen en opruimen

Wie houdt van een mooi interieur is vaak een Pietje precies (ik neem mijzelf daarbij graag als voorbeeld). 

En kinderen kunnen zo’n Pietje precies tot wanhoop drijven, want als ze eenmaal de babyfase ontgroeid zijn, komen ze in iedere ruimte en laten ze overal een spoor van rommel achter. Ze zetten bij wijze van spreken je hele bedachte interieur op z’n kop. Toch zou ons huis een stuk minder gezellig zijn zonder het speelgoed van onze jongens, en de manier waarop ik mijn woning in wil richten, mag niet ten koste van de behoeften van mijn kinderen gaan. Aan de andere kant: niet iedere kamer hoeft een speelkamer te zijn.

Overal rommeltjes

In de huizen waar ik kom voor binnenkijkreportages wonen negen van de tien keer kinderen. Het gekke is dat daar vaak helemaal niets van is te merken of te zien. De moeders hebben het uit het zicht laten van het speelgoed bijna tot een kunst verheven. Benijdenswaardig, want dat lukt mij nooit. Er slingert altijd wel ergens een Pokémonkaart of een ‘vergeten’ stukje Lego en in alle kamers (tot het kleinste kamertje) kom ik Donald Ducks tegen. Toch zie ik bijna dagelijks om mij heen dat een stijlvol interieur en opgroeiende kinderen heel goed samen kunnen gaan.

opruimen

Mand achter de bank

Zo was ik laatst in echt piepklein huis, waarin een vader, moeder en drie opgroeiende jongetjes woonden. En nergens een spoor van speelgoed! Wat bleek: achter de bank stonden grote rieten manden vol met speelgoed en naast de bank stond nog zo’n mand maar dan met deksel. Iedere avond na het eten werd al het speelgoed (gezamenlijk!) opgeruimd en werd er op de dichte mand naast de bank een stapel tijdschriften gelegd. En de onderste plank van de tv-kast was bestemd voor al het overige kinderspul. Kortom, ’s avonds was het huis weer van de volwassenen.

speelgoedkist

opruimen

Eigen speelkamer

De tegenhanger van het piepkleine huis is het grote huis met de luxe van een eigen speelkamer voor de kinderen. Besef wel dat tieners hier helemaal blij van zullen worden, een eigen chill plek waar ze ongestoord kunnen loungen. Maar kleinere kinderen willen eigenlijk alleen maar daar spelen waar jij bent en zullen zo’n speelkamer hun eerste jonge jaren niet zo heel veel gebruiken. Heb je wat ruimte in de keuken? Creëer daar dan een gezellig hoekje voor je kind, waar hij of zij rustig en veilig (als jij kookt) aan kan knutselen, lezen en spelen.

 kinderkamer kinderkamer

Aan de slag!

En zelf opruimen of meehelpen hoort er bij, dat hoor ik overal en probeer ik mijn kinderen  ook bij te brengen. Dat wordt een stuk leuker en makkelijker als alles een vaste plek heeft die groot genoeg is voor dat wat er in hoort. Ladekasten, klepbankjes, kunststof kratten, houten kisten, zelfs hippe wasmanden lenen zich daar prima voor en je zult zien dat iedereen, met de juiste opruimmogelijkheden, veel meer zin heeft om aan de slag te gaan!

(bronnen beelden:pinterest)