Rust, reinheid en vooral … gezelligheid! - Mart
Home / Stories / Rust, reinheid en vooral … gezelligheid!

Rust, reinheid en vooral … gezelligheid!

De laatste zomerdagen. Ik nestel me in de hoek van de bank met de nieuwste uitgave van Ariadne at Home. Terwijl de zon door de grote bos witte gladiolen heen piept, en langs mijn wangen strijkt, bedenk ik dat ik het licht van de zomer ga missen. Het huis oogt altijd extra vrolijk en rustig met een paar zonnestralen door de ramen. En dat gevoel wil ik, ook nu het najaar nadert, zo lang mogelijk vasthouden.

Rust en eenvoud

De beste manier om die rust vast te houden, is door je huis onrustproof in te richten. Dat betekent dat je een omgeving creëert, waarin jij helemaal tot rust kunt komen. Hieronder vind je een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

1-rust

Zorg voor natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen hebben een rustgevende uitstraling. Oud hout, bamboe, zeegras, linnen, schelpen, bessen en veren zijn uitstekende decoratiematerialen voor in huis. Zorg wel dat je het overzichtelijk houdt; hier en daar een stilleven zegt meer dan dat je hele huis is opgetuigd met verschillende materialen. Wil je het helemaal rustiek maken? Zorg dan dat je een paar mooie veren of schelpen tentoonstelt in een stolp. Naar zo’n klein museumpje kun je urenlang kijken.

5-natuurlijke-materialen

Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren in huis zorgen ervoor dat je huis een stuk ruimtelijker, en daarmee rustieker, aanvoelt. Zorg daarom voor veel wit met hier en daar pasteltinten. Als je toch kiest voor wat sprekender kleuren, zorg dan dat deze kleuren terugkomen in de decoratie. Kies bijvoorbeeld voor kussentjes of kaarsen in dezelfde kleur. Vermijd te veel sprekende kleuren. Door een overdaad aan kleur te gebruiken, creëer je chaos om je heen, en daarmee in je hoofd.

4-rust-reinheid-regelmaat

Zorg voor herkenningspunten

Een rustiek interieur kenmerkt zich door herkenningspunten. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde materialen en kleuren regelmatig terug laten komen. Op die manier schep je eenheid in je interieur en houd je het rustig.

3-lichte-kleuren

Orden je boekenkast

Een boekenkast in de kamer? Kijk dan eens kritisch naar de inhoud. Door de boeken op kleur en hoogte te sorteren, zorg je voor extra rust.

6-rust-reinheid

Zitten maar!

Je ziet het steeds meer; verschillende stoelen rondom de eettafel. Heel erg gezellig natuurlijk. Laat ook hier een eenduidige herkenning in terugkomen. Dit kan in kleur, materiaal of model van de stoelen. Zorg daarnaast voor een lekkere zachte zitting, in de vorm van een kussentje of een bontkleedje. Dit nodigt je gasten uit om tijdens een bezoekje plaats te nemen aan de keukentafel, in plaats van direct door te lopen naar de zithoek. Extra gezellig, zo’n ‘keukenmoment’.

(Bronnen: foto 1: mydomaine.com, foto 2: convoyco.com, foto 3: pinterest.com, foto 4: linenandlavender.net, foto 5: dreambookdesign.com, foto 6: thedesignerpad.com )