Plinten - Mart
Home / Stories / Plinten

Plinten

Misschien sta je er niet elke dag bij stil, maar er zijn van die dingen, hoe klein ook, die direct iets doen met het aanzicht van je interieur.

Eén van de belangrijkste voorbeelden hiervan zijn je plinten. Niet iets waar je direct bij stilstaat als je verhuist. Maar naarmate je langer geniet in je stulpje, wordt het tijd om ook de details aan te pakken. Tijd voor de plinten dus.

Waarom plinten?

Plinten gebruik je om de randen van je vloer netjes af te werken. Het is namelijk onmogelijk om een vloer zo strak tegen de muur aan te leggen, dat de overgang naadloos is. We gebruiken daarom plinten om de rand tussen de muur en de vloer strak af te dichten. Daarnaast beschermt een plint de wand tegen beschadigingen.

Plinten

plinten

Wat doet een plint met de uitstraling van je interieur?

Pas wanneer je bezig bent met de keuze voor de juiste plint, ontdek je hoezeer je plint de uitstraling van je interieur beïnvloedt. Zo geeft een hoge en goed zichtbare plint je interieur onmiddellijk een sjieke uitstraling, terwijl een lage plint wat subtieler en stoerder is. Ook de vorm heeft zo z’n effect. Kies je voor een strakke rechte plint, een wat zachtere afgeronde plint? Of ga je voor de subtiele versiering van de kraalplint of kies je voor de uitgesproken romantische sierplint?

Plinten

Kleur plinten

Naast de hoogte en de vorm is ook de kleur van de plint belangrijk. Een mooie witte plint tegen een grijze muur is een eyecatcher, terwijl een crèmekleurige plint tegen een lichtgrijze muur zelfs wat viezig aandoet. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plint in contrastkleur, zoals designer Ebba Thott deed in dit prachtige Victioraanse appartement in Nothing Hill. De zwarte plinten staan in sterk contrast met de strakke, witte muren en zorgen daardoor voor een warm en tegelijkertijd speels effect.

Plinten in je huis

Plinten badkamer

Plinten nodig in een vochtige ruimte, zoals je badkamer? Ook dat kan. Er zijn tegenwoordig speciale waterwerende plinten verkrijgbaar. Deze plinten worden zowel waterwerend gegrond, als voorgelakt en afgelakt. Zo voorkom je schimmel in het hout of MDF en blijven de plinten ondanks de vochtige omstandigheden hun prachtige uitstraling behouden.

plinten in je huis

De Plintenfabriek

Ervaring heeft overigens wel geleerd dat het zelf leggen van plinten vaak een zaak van uitstel wordt. Wanneer je de financiële mogelijkheid hebt, is het daarom aan te raden de plinten te laten leggen door een echte plintenspecialist, zoals bijvoorbeeld De Plintenfabriek. Deze onderneming zorgt voor maatwerk (en op kleur gespoten en afgelakt!) plinten en heeft eigen montageteams in dienst die de plinten binnen een paar uur voor je leggen. Surf maar eens naar plintenfabriek.nl en ontdek of zij je een hoop werk uit handen kunnen nemen.

(Bronnen: foto 1: uw-vloer.nl, foto 2: vivavida.nl, foto: 3, huisjekijken.com, foto: 4 designgietvloer.nl, foto 5: remodelista.com, foto 6: flexa.nl)