
Nieuw huis, oude vloer; antiek terracotta
Een nieuwe vloer uitzoeken is eenvoudig. Iets wat je mooi vindt, hoeft niet praktisch te zijn, en iets wat praktisch is, hoeft niet mooi te zijn. Bovendien is de keuze natuurlijk reuze, en daarnaast speelt de inhoud van je portemonnee ook nog eens een behoorlijke rol. Toch is een vloer niet iets om op te beknibbelen. Als je het namelijk gelijk goed doet, heb je er jaren plezier van. De komende weken bespreek ik diverse oude vloeren. Hierdoor krijg je een handig overzicht van de mogelijkheden en weet je gelijk wat de voor- en nadelen van de vloer zijn en welke vloer het beste bij je past. Vandaag aandacht voor de antieke terracottategels.
Antieke terracotta tegels
Antieke handgebakken terracottategels hebben een bijzonder doorleefde en warme uitstraling. Terracottategels werden vroeger, om vervoerskosten te besparen, vaak gebakken op de bouwplaats zelf. Het resultaat daarvan is nu nog zichtbaar; sporen van een onoplettende hond, kat of kip zijn soms onuitwisbaar aangebracht. Afgebrokkelde hoekjes en kantjes zijn niet slordig, maar geven de tegels een onweerstaanbaar charmante uitstraling.
Waar komen antieke terracotta tegels vandaan?
De terracottategels die momenteel door handelaren in oude bouwmaterialen worden aangeboden, kunnen zowel uit Nederland, België als Frankrijk afkomstig zijn. De kleur wordt bepaald door het gebied waar de tegels uit afkomstig zijn; zo kan de kleur variëren van lichtbeige tot dieprood. Het meest bekend is de Boomse variant. Deze tegel is rood van kleur en wordt vaak in oude keukens gebruikt. De minder bekende, en duurdere variant, is de Franse handgebakken terracotta plavuis, afkomstig uit de Bourgognesstreek of de Provence. Deze tegel is licht van kleur en zeldzamer. De Nederlandse variant wordt ook wel estrik of estrich genoemd.
Ruw of geglazuurd?
Terracottategels kunnen ruw gelaten worden, maar door de porositeit van deze plavuizen is het beter om ze te laten behandelen met een beschermende laag. De tegels gaan hier iets meer door glanzen, en de structuur wordt meer geaccentueerd. Daarnaast zijn de geglazuurde tegels eenvoudiger schoon te houden. De aangebrachte laklaag beschermt de vloer tegen vuil en zorgt ervoor dat de tegels makkelijk afwasbaar zijn.
Plaatsing
Plavuizen en tegels van natuursteen worden bij voorkeur gelegd op een vormvaste steenachtige ondervloer, maar er is ook een mogelijkheid ze op een bestaande houten vloer te leggen. Oude tegels worden meestal ‘onder de draad’ gelegd. Dit betekent dat er voor het leggen een strakke draad wordt gespannen, waar de bovenkant van de tegel tegenaan wordt gelegd. Dit is nodig, omdat de onderkant van handgebakken tegels vaak ongelijk is. Meestal worden de tegels zo’n 1 à 2 centimeter uit elkaar gelegd. Daartussen komt een voeg van specie. Het is belangrijk dat je de handgebakken tegels door een vakman laat leggen; anders is de kans groot dat er ongelijkheden in de vloer ontstaan.
Onderhoud
Antieke tegels onderhoud je met was of olie, afhankelijk van de soort tegel. Na een goede behandeling kun je de vloer in principe gewoon met water schoonhouden. Een ongelakte tegel is overigens niet zo praktisch in een ruinte waar de kans op knoeien groot is. Natuursteen is namelijk in veel gevallen gevoelig aan zuren en chemische producten.
Waar koop je handgebakken terracottategels?
Er zijn verschillende handelaren in oude bouwmaterialen die handgebakken terracottategels aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Piet Jonker, desteenenvloer, de-opkamer of Jan van IJken. De tegels zijn vaak al op kleur en maat gesorteerd en in partijen verkrijgbaar. Handgebakken terracottategels zijn in diverse maten verkrijgbaar. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een maat die het best bij jouw ruimte past.
(Bronnen: foto 1,2: de-opkamer.nl, foto 3: vanapers.be, foto 4: welke.nl, foto 5: belgianpearls.blogspot.com)