Let’s go natural: bamboe - Mart
Home / Stories / Let’s go natural: bamboe

Let’s go natural: bamboe

Foto: VTWonen / Karwei

Heb jij ook zo genoten van die heerlijke zomerse dagen? Van de warme zon die op je huid kriebelt, de tuin die weer volop in bloei staat en van die heerlijke zomerse kleuren en geuren om je heen. Het is voor mij de periode om weer eens flink inspiratie op te doen. Één van mijn favorieten deze zomer? Bamboe! Maak kennis met een staaltje modern wonen met een warm Balinees tintje.

Een van de meest gebruikte materialen voor het maken van meubelen op Bali, is bamboe. En dat is niet zo gek. Het sterke materiaal heeft een prachtige, eenvoudige uitstraling, het is licht, flexibel, beresterk en rot niet. Bovendien is de verwerking ervan ook nog eens ecologisch, het oogsten is goedkoop en bamboe groeit gemiddeld 13 centimeter per dag. Geen wonder dus dat de grassoort steeds meer als duurzaam alternatief wordt gezien voor tropisch hardhout. Als bamboe wordt gedroogd krijgt het de kenmerkende lichtbruine tint, die we terugzien in meubels en accessoires.
Het is dat je het krekelgetjirp er zelf bij moet denken, maar dit materiaal geeft je gegarandeerd een instant vakantiegevoel.

Foto: planete-deco.fr

Tine K Home

Inmiddels zijn heel wat interieurontwerpers overgestapt naar ontwerpen van dit prachtige materiaal. Zo heeft het exclusieve Deense label Tine K Home (https://www.tinekhome.com/en/) een unieke bamboe-meubellijn ontwikkeld. Het bijzondere van deze lijn is dat de meubelen zowel binnen als buiten te gebruiken zijn. Zeker een kijkje waard!

Hoe je bamboe combineert…

Ok, je kiest voor bamboemeubelen, maar hoe combineer je bamboe eigenlijk? Dat is eenvoudig. Door de pure en natural uitstraling is bamboe eigenlijk met elk materiaal te combineren. Zo kun je bamboe meubels prima combineren met felle kleuren voor een echte Ibiza-look. Kies je liever voor rust? Combineer het bamboe dan rustige witte nuances en pastellen. Ga je toch liever voor botanisch? Ook dat kan met bamboe. Combineer rotan en bamboe met groene planten en creëer zo een botanische stijl of match ze met zachte woonaccessoires om een bohémien stijl te creëren!

Foto: simplygroove.com

Exotische accessoires

Niet gelijk all-the-way? Ga dan eens lekker aan de slag met wat bamboe of rotan accessoires. Bevestig een paar mooie rieten schalen in een groepje aan de muur, zet een stoere rieten mand in je badkamer of scharrel een klein rieten tafeltje op bij een tweedehandswinkel en zet dat gezellig naast je bank. Zo kun je een beetje wennen aan dit nieuwe materiaal. En vind je het toch niks? Dan heb je weer een mooi excuus om je interieur eens lekker aan te pakken.

Foto: Casa Cook

DIY: maak je eigen bamboe lampen!

Lekker zelf aan de slag met bamboe? Het is heel eenvoudig om zelf bamboe lampen te maken, mits je hier de juiste producten voor in huis hebt. Voor het maken van een bamboe lamp heb je een dikke bamboestam nodig, een aantal led lampjes en een ijzerdraadje of gevlochten touw om de lamp op te kunnen hangen.
1. Om te beginnen is het zaak om de bamboestam goed schoon te maken van binnen en buiten, zodat hier geen ongedierte meer in of op zit.
2. Wanneer de bamboestam hol is, kun je de led lampjes bevestigen. Vaak kun je deze aan de binnenzijde van de lamp, in de bast drukken. Gaat dit niet? Dan kun je hier een klein spijkertje of stukje tape voor gebruiken.
3. Tot slot maak je twee gaatjes in de bamboestam, om de lamp straks op te kunnen hangen. Je kunt de bamboe lampen vanzelfsprekend ook staand gebruiken. Mooi op een lapje zijde bijvoorbeeld!
Nog een leuke tip: een gevlochten touw draagt bij aan een nog natuurlijkere uitstraling van de bamboe lampen. IJzerdraad is daarentegen iets moderner!

Bron DIY: Westwing.nl