Lekker licht - Mart
Home / Stories / Lekker licht

Lekker licht

Wij hebben behoorlijk wat lampen in onze woonkamer en –keuken staan en hangen, maar ’s avonds een krant of boek lezen, is lastig. Hoe dat komt?

Ik ga meestal op de looks van een lamp af, in plaats van me af te vragen welke verlichting de ruimte en wij, de bewoners, nodig hebben. Voldoende lampen betekent in ons geval dus niet automatisch goede verlichting. Bij ons thuis houdt het vooral in dat we voldoende sfeerlicht hebben. Terwijl een goed lichtplan basislicht, sfeerlicht en functioneel licht omvat.

Vermoeide ogen

Basislicht toont de ruimte en laat z’n vorm zien, sfeerlicht is bedoeld om een bepaalde sfeer te creëren. Sfeerlicht heeft veel invloed op ons gevoel over een ruimte en de manier waarop we de spullen erin bekijken. Zelfs een sobere benadering van een eenvoudige gloeilamp of een onbeschutte kaarsvlam is van grote invloed op de sfeer in een ruimte. Functioneel licht is er ter ondersteuning van iets actiefs: lezen, werken op de computer of bijvoorbeeld tv kijken. En inderdaad, sfeerlicht maakt een ruimte mooier en is gezellig, maar bij alleen sfeerlicht is een boeken lezen niet prettig. Je zult merken dat je vermoeid raakt omdat je ogen zich te veel moeten inspannen.

verlichting

Slim lichtplan

Zelf een slim lichtplan samenstellen is lastig, tenminste dat vind ik. Dus heb ik besloten dat ik voortaan van elke kamer eerst een echt verlichtingsplan laat maken door iemand met verstand van zaken, voordat ik op lampenjacht ga. Met het oog op de komst van onze nieuwe bank en fauteuil had ik onlangs een afspraak met een echte lichtspecialist. Zij maakte samen met ons een inventarisatie: welke verlichting hebben we al, wat willen we houden, wat hebben we nodig. Maar ook: wie zit het liefst waar, werken we thuis, bijvoorbeeld met de laptop op de bank. Lezen we ’s morgens de krant in de woonkamer of ’s avonds een boek bij de haard? 

Verlichting Verlichting

Gouw ouwe vintage lampen

Ze hield rekening met onze woonstijl, ons uiteenlopende smaken en wensen, onze gezinssamenstelling en ons budget. En het resultaat mag er zijn. Een combinatie van nieuwe hippe modellen, gouwe ouwe vintage lampen, onze antieke kroonluchter, plus nog wat dimmers zorgen voor optimale én sfeervolle verlichting in onze woonkamer. Een bijkomstig voordeel is dat ik me niet meer hoef te ergeren aan allerlei snoeren die her en der zichtbaar zijn, want de juiste lamp hangt en staat op de juiste plaats, dichtbij het stopcontact! Laat de donkere dagen nog maar even duren, zodat ik nog wat langer kan genieten van onze perfect verlichte woonkamer!

Lampen Lampen