Krijtverf of kalkverf? - Mart
Home / Stories / Krijtverf of kalkverf?

Krijtverf of kalkverf?

Daar sta je dan; voor een schap vol verfblikken. Ik laat mijn ogen peinzend over de etiketten gaan. Net wist ik nog precies wat ik wilde hebben. Maar nu ik voor deze volgestapelde kast sta, slaat de twijfel toe. Was het nu krijtverf of kalkverf wat ik op mijn muren wilde?

Verfadvies

Ik voel me een stuntelaar. Zeker als de verkoopster oprecht geïnteresseerd komt informeren of ik eruit kom. Ik twijfel; zal ik haar vragen om me het verschil tussen kalk- en krijtverf uit te leggen of zal ik, straks, achter in de zaak, stiekem mijn iPhone tevoorschijn trekken om het verschil nog even op te zoeken? In dat geval blijft me een nederlaag bespaard. Gelukkig komt het antwoord snel. Wanneer ze me rustig aankijkt, en concludeert “Aaah, u bent die mevrouw die de blogs schrijft. Mooi hoor. Ik lees ze allemaal,” is mijn keus snel gemaakt. Ik kan deze onwetendheid écht niet tentoonspreiden hier. Ik word immers geacht een echte ‘kenner’ te zijn? Ik grinnik om mezelf. Ze moest eens weten. Dat wordt googelen dus. Achter in de winkel zink ik neer op een heerlijk zachte bank. Tijd voor mijn uitgebreide verfonderzoek. 

Verfkwasten

Verschil kalkverf en krijtverf

Met een paar snelle tikken op mijn scherm lees ik: “Kalkverf is een natuurlijke verf met een onregelmatige, authentieke uitstraling. De verf hecht aan minerale ondergronden, waardoor het resultaat altijd vlekkerig is. Onder invloed van temperatuur, ondergrond en luchtvochtigheid kan het verkleuren. Kalkverf wordt weleens verward met krijtverf. (gelukkig, ik ben blijkbaar niet de enige). Krijtverf is gemaakt met natuurlijke pigmenten. Het heeft een matte, poederachtige uitstraling door de toevoeging van krijt. Deze verf kan op meerdere ondergronden worden aangebracht, ook op meubels, en is bovendien geschikt voor buiten. Het resultaat met krijtverf is egaler dan met kalkverf. 

Woonkamer grijze kalkmuur

Ik kies voor kalk!

En ineens weet ik het weer. Het moest kalkverf worden. Die prachtige authentieke en vlekkerige verf, die van muren geschiedenis maakt. Ik stap zelfverzekerd weer naar voren en tik de verkoopster op haar schouder. “Doe mij maar een proefpotje kalkverf van Carte Colori,” zeg ik vol zelfvertrouwen. Ze knikt en kijkt me nog eens aan en met de woorden “U zult inmiddels wel veel verstand van interieurstyling hebben” grijpt ze een potje verf uit de grote kast. Ze moest eens weten!