Koken op de vierkante meter - Mart
Home / Stories / Koken op de vierkante meter

Koken op de vierkante meter

Wie van koken houdt en graag vrienden en familie te eten heeft, maar geen keuken van het formaat ‘balzaal’ heeft en niet direct enthousiast wordt van het idee ‘de boel door te breken’, doet er goed aan om bij het ontwerpen, indelen in inrichten van die belangrijke ruimte, niet over een nacht ijs te gaan.

Kleur? Maximaal twee!

In een kleine keuken is het allerbeste: de indruk wekken dat het een grote ruimte betreft! Hoe je dat doet? Met een paar strategische inrichtings- en decoreertrucs kom je al een heel eind. Zo is het bijvoorbeeld goed om, wanneer je kiest voor kleur, het bij maximaal twee kleuren te houden, bijvoorbeeld wit en zachtgrijs of donkerbruin en zwart. Veel kleuren ogen druk en laten de ruimte al snel nog kleiner lijken.

Luchtig en speels

Je kunt voor de kastruimte natuurlijk kiezen voor een kastenwand, maar even zo mooi is het om een kast op dressoirhoogte te plaatsen. Daar zet je al je serviesgoed in en al het andere spul dat je niet wilt zien. Erop kunnen glazen voorraadpotten staan en bijvoorbeeld glazen accubakken met je bestek. Daarboven kun je kiezen voor een ondiep kastje aan de muur met eventueel glazen deurtje of mooie, stevige planken, waarop je kookboeken, je mooiste aardewerk en wat potten met kruiden kwijt kunt. Door te kiezen voor diverse opbergmogelijkheden krijg je niet zo’n massieve kastenwand in de kleine ruimte, maar blijft het luchtig en speels. Onderkasten worden sowieso steeds vaker vervangen voor soepel lopende laden. Met laden krijg je meer overzicht (denk bijvoorbeeld aan de kruidenpotjes) en je kunt ze tot in het kleinste hoekje gebruiken.

Ruimtewinner

Een groot fornuis staat natuurlijk fantastisch. Realiseer je wel dat je op een kleiner fornuis net zo lekker kookt en….er blijft veel meer werkruimte over. Want werkruimte op je aanrechtblad blijft een heikel punt, hoe groot je keuken ook is. Een echte ruimtewinner is een verdiept werkblad. Een blad dat 15 centimeter dieper is, levert al enorm veel extra werk- en afzetruimte op!

Trendy trap

Heb je een wat hoger huis, met hogere plafonds? Overweeg dan eens om kastjes hoog op de wand te plaatsen. Daarin zet je je spullen die je niet dagelijks gebruikt. Die kastjes zijn dan eenvoudig te bereiken met een losse trap (en laat dat nu net dé trend zijn). Kies voor zo’n mooi, houten exemplaar. Het liefst nieuw gemaakt, die zijn het stevigst. Zet de trap tegen de muur als drager van de handdoeken, theedoeken en de keukenschort en schilder hem in een opvallende kleur, zodat het een echte eyecatcher wordt of in de kleur van de muur voor een mooi ton sur ton effect.

keuken
(Beeld: rhijnartkeukens.nl)

Wensen, eisen, mogelijkheden

Bij het creëren van een praktische en sfeervolle keuken komt het eigenlijk neer op wat past en waar. Kleine keukens zijn een uitdaging qua ontwerp, maar met een goed ontwerp is je keuken én functioneel én prachtig én efficiënt. Een keuken ontwerpen en kopen doe je niet in een uurtje. Verzamel al je eisen en wensen en kijk vervolgens naar de mogelijkheden. Verzamel informatie over de praktische en esthetische mogelijkheden, bekijk de plus- en minpunten van alle mogelijkheden die je aanspreken en slaap er dan nog rustig een nachtje over…