Klein wonen, slim inrichten - Mart
Home / Stories / Klein wonen, slim inrichten

Klein wonen, slim inrichten

Foto: My Scandinavian Home

Binnenkijken

Niet iedereen woont in een riante villa. Tenminste, ik ken persoonlijk maar weinig mensen die giga-wonen, of het moeten de bewoners van de huizen zijn waarvan ik binnenkijkers maak. Ik krijg regelmatig de vraag (of eigenlijk commentaar) waarom we niet wat vaker een reportage maken van een gewoon huis. En met gewoon wordt dan kleiner bedoeld. Want juist als je wat kleiner woont, kun je wel wat inspiratie gebruiken hoe je je huis mooi en praktisch inricht.


Foto: housevansevendesign

Slimme indeling

Mart opperde onlangs of het een idee was om een keer een blog te schrijven over kleine huizen. Want wonen in een klein huis of appartement vraagt om een verstandige indeling en een slimme, maar knusse stijl van decoreren. Je hebt in een kleiner huis nu eenmaal geen plek voor een overdaad aan accessoires, gekkigheden als stoeltjes die erg leuk zijn maar waar je niet op kunt zitten of ander overbodig spul. Woon je klein dan moet je streng zijn voor jezelf.


Foto: Homease.nl

Onder de trap

Dat strenge zit em in je keuzes en het vereist een optimaal gebruik van het vloeroppervlak. Je wilt immers elke centimeter zo goed mogelijk benutten. Dus hang planken in de ruimte onder de trap en koop een tafel die lades heeft of een die je uit kunt klappen voor het geval er gasten komen (en die je weer inklapt als je alleen of met z’n tweeën eet). Oftewel: denk goed na over wat je waar neerzet. Nu doe je dat in een wat groter huis natuurlijk ook, maar bij een kleinere woning vergt je indeling net even wat meer aandacht.


Foto: whatawonderfulhome

Veelzijdige meubels

Ga je nieuwe meubels kopen dan moeten die precies passen en zo veelzijdig mogelijk zijn. De tafel moet dus ook als werkplek kunnen dienen en bergruimte bieden. Voor het bed geldt dat het erg handig is als er (kleding)lades onder zitten en de vloer moet zo vrij mogelijk worden gehouden om voldoende bewegingsruimte te hebben en om het daglicht overal te laten komen. Want licht laat een ruimte groter lijken.


Foto: Buitenlevengevoel.nl

Creatieve aanpak

Ook een wat kleinere woning of appartement kun je met behulp van moderne middelen, traditionele elementen en een creatieve aanpak ombouwen tot een hele slimme en uitnodigende ruimte. Pas trucjes toe waardoor het compacte van je woning veel minder opvalt. Woon en slaap je in een ruimte? Gebruik dan bijvoorbeeld een (vintage) kamerscherm om deze twee ruimtes van elkaar te scheiden.


Foto: Klepbank

Wonen-werken-slapen

Heb je een ieniemienie slaapkamer waar je bijvoorbeeld ook werkt? Voorzie een muur van die kamer dan van een opvallend of kleurrijk behang. De blik van de kijker wordt dan als vanzelf naar de patronen of kleuren op die muur getrokken in plaats van naar het bed of bureau. En soms is je hal zo ruim dat je een deel ervan best zou kunnen omtoveren tot garderobe-kleedruimte. Door middel van een mooi gordijn of, als je daar plek voor hebt, een prachtige kast. Heb je geen (slaap)kamer over? Dan is de overloop een prima plek om een werkplek te creëren. Geen overloop maar wel een wat hogere slaapkamer? Kijk dan eens of het mogelijk is om de slaapplek te verhogen en daaronder een werkplek te maken.


Foto: Hetkanwel.nl

Planken-planken-planken

Door gebruik te maken van kunst en kleurrijke stofferingen, opvallende lampen langs de muur, transparante meubels (zoals eetkamerstoelen, een trolleywagentje of salontafel) zal het je lukken om je woonkamer echt tot leven te brengen en het beperkte oppervlakte te maskeren. Bijvoorbeeld door de bergruimte in de kasten –planken, planken, planken!- te vergroten. Of door loze ruimtes bovenin te gebruiken, door bijvoorbeeld in een hoge kamer een tussenverdieping aan te brengen.


Foto: inrichting-huis.com

Opruimen!

Ik noemde het al eerder: kleine woonruimtes moeten opgeruimd zijn. Heb je her en der troep slingeren dan oogt het vol en nog kleiner. Wanneer je woonkamer, keuken en slaapkamer dicht bij elkaar liggen, dan is het fijn als die ruimtes er knus en uitnodigend uitzien. Een opgeruimd huis geeft je letterlijk en figuurlijk lucht.


Foto: Buitenlevengevoel.nl