Jaloezieën, silhouettes en lamellen - Mart's Blog - | Martkleppe.nl

Jaloezieën, silhouettes en lamellen

lamellen_mart_kleppe

Als we het over raambedekking hebben, raken we niet snel uitgepraat. Na de gordijnen en de Jaloezieën, silhouettes en lamellen luiken, gaan we ons nu verdiepen in jaloezieën, silhouettes en lamellen.  

Jaloezieën

Het voornaamste doel van jaloezieën, ook wel blinds genoemd, is zonwering en het tegengaan van inkijk. De meest bekende naam is Luxaflex, de naam waaronder deze veelgebruikte en praktische raambekleding in de jaren vijftig op de markt kwam. Er zijn diverse soorten jaloezieën. Zo kun je kiezen tussen de aluminium, houten, rol- en vlinderjaloezieën. Het enige verschil tussen deze soorten is niet alleen het materiaal. Vooral de rol- en vlinderjaloezieën zien er echt anders uit dan hun soortgenoten. Zo zit er bij de roljaloezieen, tussen elke jaloezie een stuk stof, wat het licht tussen de jaloezieën filtert. De vlinderjaloezieen bestaan uit een dubbel stuk stof dat als het ware is dubbel gevouwen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde vlindervorm. Jaloezieen houden je raamdecoratie strak en filteren het licht vaak op een mooie manier. Met horizontale jaloezieën kan de lichtinval en de richting van het licht ook naar wens worden aangepast.

jaloezieën

Silhouettes

Silhouettes zijn een constructie van zachtjes draaiende stoffen lamellen tussen twee lagen doorzichtige stof. Het is eigenlijk een combinatie van vitrage en jaloezieën. Met de lichte lamellen, kun je de intensiteit van het invallende zonlicht filteren. Hierdoor ontstaat een zacht gefilterd licht. Silhouettes zijn een prima oplossing als je gesteld bent op je privacy, maar toch je huiskamer graag licht wilt houden. 

silhouet

Lamellen

Lamellen zijn eigenlijk verticale jaloezieen. De kunststoffen repen stof, hangen als het ware van boven naar beneden in plaats van horizontaal. Lamellen van kunststof zijn erg geliefd bij bedrijven. Het kunststof materiaal is brandvertragend en kleurvast. Door het waterbestendige materiaal is het gemakkelijk te reinigen en biedt het een antibacteriële bescherming. Lamellen geven vooral een moderne en strakke uitstraling en passen veelal niet zozeer in een warme, landelijke omgeving.

lamellen

raamdecoratie

(Bronnen achtereenvolgend: martkleppe.nl, jaloezieenverkoop.nl, silhouettes.nl, bece.nl, huys91.blogspot.nl)

Reageer

 • Pim
  25 juni 2018

  Hallo Jolanda,
  Dankjewel voor dit artikel over jaloezieen en lamellen. Zouden jaloezieen zo heten omdat het verhindert dat voorbijgangers jaloers naar binnen kunnen kijken? Ik hou zelf erg van het effect van luxaflex dat je beschrijft, het licht komt toch binnen zij het op een minder felle en directe manier.

  Beantwoorden
 • Mart Redactie
  26 juni 2018

  Ha Pim, dat zou maar zo kunnen ja ;) En net wat je zegt: het licht komt door luxaflex op een mooie manier naar binnen.

  Beantwoorden