Interieurperikelen; mannen versus vrouwen - Mart
Home / Stories / Interieurperikelen; mannen versus vrouwen

Interieurperikelen; mannen versus vrouwen

Ik ga verhuizen! En dat is, zeker voor een interieurfreak zoals ik, een heerlijkheid. Al die nieuwe stofjes, kleuren en behangstaaltjes.

Peinzend voor die grote kast met prachtige verven van Carte Colori of Painting the Past te staan, en zonder blikken of blozen de benodigde hoeveelheid voor een heel huis te bestellen. En dan nog het grote excuus om eindelijk die felbegeerde loungebank te kunnen kopen. Er is alleen nog een klein probleem. Een probleem wat zich eigenlijk al langer onder de oppervlakte afspeelt, maar waar ik tot nu toe prachtig omheen heb kunnen zwaaien. Iets waar ik de komende tijd strategisch, en vooral tactisch mee om moet gaan; de smaak van mijn man.

Romantisch huis

Laat ik voorop stellen dat wij prachtig aaneensluitende tegenpolen zijn. En meestal komt dat goed uit; zo houd je elkaar in balans. Maar op sommige gebieden kan het tot bijzonder verhitte discussies leiden. Bijvoorbeeld op het gebied van de inrichting van je interieur. Een uiterst persoonlijke, maar ook delicate kwestie. Want hoe kan een uiterst strak en rustgevend interieur goed gematcht worden met een interieur dat, weliswaar vrij strak, maar ook uiterst romantische trekken heeft. Kortom, hoe maak je van één huis, voor allebei een thuis?

Designers Guild

Ik heb het al voorzichtig gegooid op ‘het heldere vrouweninzicht en het gevoel voor sfeer’. Toen dat niet werkte heb ik gepoogd het op zijn ‘tekort aan tijd’ te gooien. Maar helaas, ik  kom er niet onderuit. Ik zal de strijd aan moeten gaan. En het liefst zonder dat hij doorheeft dat er überhaupt een strijd plaatsvindt. Want dat is waar de overwinning ligt; hem het gevoel geven dat ook hij heeft gekozen. Maar de grote vraag is ’hoe’? Waar hij kiest voor houten jaloezieën, kies ik voor de zware, authentiek geborduurde gordijnen van Designers Guild. En dan het liefst die met die grote roze bloemen. Een bank mag van wat mij betreft vooral warmte en sfeer uitstralen, maar moet volgens manlief vooral strak en functioneel zijn. En een paar mooie potjes of kaarsen wordt al snel afgedaan als ‘overbodige prullaria’. En een leuk tijdschrift hier of daar is al helemaal uit den boze.

Elitis behang

De dag nadat we ons huis hadden gekocht, kwamen de eerste discussies al op gang. Want in mijn enthousiasme over al het nieuws dat komen gaat, besloot ik dat ik in elk geval een wand van dat mooie Elitis-verenbehang wilde hebben. Ik had het kunnen weten; allereerst dat alleen besluiten nooit werkt in een relatie, maar dat hij bij een eerste blik op het behang al de woorden ‘afschuwelijk’ en kitch’ liet vallen, ging mij toch te ver. Wat ervoor zorgde dat ik mijn standpunt over de bedoelde wandbekleding alleen nog maar verstevigde. Want waag het niet om aan mijn behang, lees: mijn smaak, te zitten.

Help!

Ondertussen put ik troost uit het feit dat er vast veel vrouwen om mij heen zijn die tegen hetzelfde probleem aanlopen. En dat er daardoor ook vast veel oplossingen zijn gevonden. Ik denk dat het eenvoudigweg een kwestie is van ‘wennen’ en ‘minder trendgevoelig’ zijn. Het liefst zou ik zeggen; Leg je er nou maar bij neer mannen; vrouwen hebben nou eenmaal meer gevoel voor sfeer. Maar daarmee zou ik die paar mannen tekort doen, die er wel gevoel voor hebben. Gelukkig heb ik nog een jaar de tijd om daarachter te komen. Tot die tijd zijn alle suggesties, hoe klein ook, van harte welkom. Ik hou jullie op de hoogte van het interieuradvies