Interieur op z’n Spaans - Mart
Home / Stories / Interieur op z’n Spaans

Interieur op z’n Spaans

Als het weer niet meewerkt tijdens de lente, kun je twee dingen doen; of je trekt je lekker terug bij de kachel met een fijn boek, of je besluit je alvast helemaal voor te bereiden op die lange heerlijke zomer, die er toch vast en zeker komen gaat. Meestal ga ik voor het eerste. Maar omdat de temperaturen zo erbarmelijk zijn, en ik niet kan wachten op dat hele kleine beetje zon, besluit ik mijn huis helemaal in zomermood te brengen. Op z’n Spaans.

Het is niet eens zo heel lang geleden dat ik voor het eerst naar Spanje vertrok, gewoon voor een paar dagen vakantie. Vanaf het moment dat ik het vliegtuig uitstapte, op zoek naar de huurauto, was ik verkocht. De palmbomen, de mediterrane uitstraling, de zachte temperatuur, de hasta manana sfeer; het was of ik thuiskwam. Het laatste zetje kwam toen ik de citroenbomen, vijgenbomen en olijfbomen in de tuin ontdekte. Wat een natuurlijke rijkdom en schoonheid. Als ik aan de zomer denk, komen altijd weer de heerlijke geuren en kleuren van Spanje naar boven drijven. Dus als ik mijn huis zomerachtig inricht, kan ik niet om de Spaanse invloeden heen.

foto2-terracotta-wit

foto3-spaanse-tegels

Terracotta en wit

Typische Spaanse kleuren zijn terracotta en wit. De meeste huizen bestaan uit deze kleuren, omdat het in de zomer de zon goed tegenhoudt. Een prachtig gezicht; al die witte en terracotta huizen tussen het groen van de palmbomen. Daarnaast wordt terracotta, de traditionele kleur van de aarde, ook gebruikt voor serviezen, potten en tegels. Gaaf in combinatie met wit en oud hout!

foto4-oude-deuren

Oud en authentiek

In Nederland struinen we er stad en land voor af; in Spanje is het de gewoonste zaak van de wereld. Authentieke en doorleefde materialen. In Spanje kan het niet oud genoeg; oud hout, stoere terracottapotten, schilderachtige oude luiken, authentieke steunbalken in het plafond. De huizen zijn hier helemaal ingericht op het leven en de verbintenis met buiten; licht en sober, met veel natuurlijke materialen en kleuren. Elk huis is traditioneel voorzien van oude luiken. Logisch als je bedenkt dat de zomers hier behoorlijk heet kan zijn. In de winter of op wat koelere dagen gaat de open haard of houtkachel aan. Zo past elke Spanjaard zich feilloos aan aan wat de weergoden hem geven.

Citroenboom in huis

Citroenen vind je overal aan de mediterrane kust. In het wild of in de tuinen; de citroen is, naast de olijven, het meest bejubelde symbool van de mediterrane. Je haalt de mediterrane sfeer eenvoudig in huis door een kleine citroenboom in een terracottapot op je aanrecht te plaatsen. Een gave eyecatcher en bovendien nog praktisch ook; je hoeft niet meer voor je citroenen naar de groenteboer. Er is overigens zelfs een speciale website over de citroen in het leven geroepen; Allimone.nl. Hierop vind je de mooiste producten, recepten, gezondheidstips en locaties met een link naar Italië.

foto3-cintroenboom-in-je-tuin-buiten-eten

Tapasservies

Er gaat geen zomer voorbij of er wordt bij ons een paar keer tapas gegeten. Dit typisch Spaanse hapjesgerecht is heerlijk tijdens de warme zomerdagen, waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Net als in Spanje, is bij ons de maaltijd een echte familieaangelegenheid waarop iedereen kan aanschuiven, en mee kan genieten. Er wordt uren geborreld, gekletst en druk gediscussieerd. Om de sfeer helemaal compleet te maken, heb ik een echt Spaans tapasservies gekocht; een terracotta (hoe kan het ook anders) servies, met een prachtige handgeschilderde binnenkant. Een feest op tafel!

foto6-tapas-eten

foto7-lekker-buiten-dineren

Spaanse tegels

Ken je die gave handgemaakte rode estriken? Komen onder andere uit Spanje! Kleine familiebedrijfjes vervaardigen op ambachtelijke wijze de prachtige rode tegels om ze te gebruiken in huis. Door de tegels met oxaanolie te behandelen, wordt een glanzende beschermlaag aangebracht. Deze laag beschermt de tegels tegen vuil en beschadigingen. Ga je verhuizen? Overweeg dan eens om de estriken te gebruiken in je keuken of gang. De terracottakleur zorgt voor een gezellige mediterrane warmte en door de stevige beschermlaag zijn ze onderhoudsvrij.

foto9-buitenleven-op-zijn-spaans

Buitenleven

Het leven in Spanje speelt zich voornamelijk buiten af. De zomers zijn warm en de winters zacht. Elk huis is daarom voorzien van een balkon, tuin of flinke veranda. De zachte temperatuur zorgt ervoor dat het hier een paradijs is aan natuurlijke vrucht en notenbomen; citroenen hangen in het wild, olijfboomgaarden poppen overal op en ananassen zijn hier spotgoedkoop wegens het grote aanbod. Elke Spaanse tuin is voorzien van een grote barbecue en buitenkeuken, waar in de zomers bijna dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Zo beleven we elke zomer weer Spanje in onze eigen achtertuin.

(Bronnen: foto 1: honestlywtf.com, foto 2: aphrochic.com, foto 3: stylebyemilyhenderson.com, foto 4: instagram.com/heidi_kuistinkautta, foto 5: simplemomentintime.com, foto 6: gabyscooking.com, foto 7: www.cntraveller.com/magazine, foto 8: onekindesign.com)